Zöld vagy fehér spárga

Örök kérdés a spárga fogyasztók között, hogy a zöld vagy fehér spárga a finomabb, egyszerűbben elkészíthető-e stb. A spárga, – bármelyik fajtáját fogyasszuk is – nagyon egészséges zöldség. Számos vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Mivel a szezonja a tavaszi végi hónapokban indul, érdemes a télen kiürült vitamin raktárainkat feltölteni vele. Ráadásul abban az időszakban érik már a retek, az újhagyma, az eper is, melyekkel együtt remekül variálható is. Mivel a szezonja nem tart hosszú ideig, érdemes lefagyasztani belőle télire, akkor folyamatosan hozzájutunk ehhez a vitamindús zöldséghez.

Akkor a zöld vagy a fehér spárga kerüljön a kosarunkba?

A zöld spárga attól zöld színű, hogy a megvastagodott hajtása – a spárgasípnak nevezett része – a föld felett növekszik és több napfény éri. Ennek köszönhetően C-vitaminban gazdagabb és több benne a kloforill, illetve a karotin tartalma is. Emiatt a zöld spárga hatása rendkívül jótékony a szervezet számára.

A fehér spárga hajtásait a föld alatt növeszti és onnan is kerül szüretelésre. Ugyanis akkor szüretelik, amikor még ki sem bújt a földből. Íze lágyabb, mint a zöld színű társaié. A szára rostosabb, melyek külső része enyhén kesernyés lehet, ezért ezt a fajtát meg kell pucolni. Annál kesernyésebb, minél közelebb helyezkedett el a gyöktörzshöz. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni egy zöldségpucolóval. A zöld változatnál ez jellemzően nem szükséges, esetleg csak a tövénél. Ez utóbbi akár nyersen – salátákban is fogyasztható – a fehér fajtákat mindig meg kell főzni.

A spárgahajtás legfinomabb része – mindegyik esetében – a feje, mert ez a legpuhább, legízletesebb.

Zöld vagy fehér spárga elkészítése

Érdemes tudni, hogy a főzési idejükben is különbség van. Ugyanis a fehér spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-13 perc alatt fő meg puhára. Ez utóbbi az ízletesebb.

Alumíniumedényben nem ajánlott a főzésük, ugyanis a növény anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépnek és ennek következtében szürkésen elszíneződnek a hajtások. Ettől az elszíneződéstől kevés citrom levét a főző vizéhez adva meg tudjuk óvni a spárgát. Elegendő kevés vízben megfőzni, inkább kíméletes párolása javasolt.

Tárolása

Bármelyik spárgáról legyen is szó, hosszú ideig nem tárolható el. Érdemes a frissen megvásárolt zöldséget azonnal elkészíteni, felhasználni. Ha nedves papírtörlőbe csomagoljuk, néhány napig eltartható a hűtőszekrényben, a zöldséges rekeszben. Ha nem tudjuk feldolgozni addig, ajánlott inkább lefagyasztani.

Elkészítésük

A zöld spárgából érdemesebb gyorsan elkészíthető párolt zöldségköretet, baconba tekert spárgát, tejszínes spárgát készíteni vagy akár nyersen salátába beleszeletelni. Így ugyanis jobban megőrizhető a zöld spárga tápanyagtartalma.

A fehér spárgából javasolt a spárgakrémleves készítése, de főzve, sütve köretként halak, húsételek, sajtok remek kiegészítője lehet.

TIPP: A kevésbé zsenge részéit is érdemes megfőzni, ugyanis remek alaplé készülhet belőle, melyet felhasználhatunk rizottókhoz, krémlevesekhez, de akár szószokhoz, mártásokhoz is.

Spárga pucolás és főzés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom