Zöld spárga recept

A zöld spárga recept leginkább a spárga szezonjában keresett. Ez a liliomfélék családjába tartozó évelő növény ugyanis nagyon egészséges, bár jellegzetes íze miatt megosztó étel. Sokan rajonganak érte, míg mások tartanak tőle. Ennek oka lehet, hogy akár egy korábbi rossz tapasztalat, ha nem friss, roppanós zöldséget sikerült vásárolni, vagy a nem megfelelő feldolgozás. Ugyanis fontos tudni, hogy a zöld vagy fehér spárga sok mindenben különbözik. Más az íze, a feldolgozási módja, a főzési ideje és még a belőlük készült ételek is. Érdemes mindig az adott receptnek megfelelő spárgát vásárolni.

De bármelyiket vegyük is, figyeljünk rá, hogy mindig friss, zsenge zöldséget válasszunk. Ha a körmünket egy kicsit belenyomjuk a hajtásba és bele tud menni, akkor az a zöldség friss. A megvásárolt spárgát viszont ajánlott rögtön fel is dolgozni, mivel hamar megromlik. Hűtőszekrényben – nedves törlőpapírba vagy konyharuhába tekerve is – csak egy-két napig tartható.

A spárga szezonja a tavasz végi, nyár eleji hónapokban van, érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle. Mivel nem tart hosszú ideig a szezonja, érdemes lefagyasztani is belőle, hogy a téli hónapokban is hozzájussunk a friss, vitamindús zöldséghez. 

Zöld spárga feldolgozása, főzése

Bár van fehér és lila spárga is a zöld spárga az egyik legkedveltebb. Karakteresebb ízű, mint a fehér és zsengébb is annál, ráadásul jellemzően megpucolni sem kell. Ez a fajta ugyanis nyersen is felhasználható darabolva, vagy reszelve salátákba. A legtöbb spárgás étel bármelyik spárgával készíthető. A lila spárga változatokhoz kevésbé lehet hozzájutni, mivel meglehetősen ritka a piacok kínálatában, de ha módunk van rá, próbáljuk ki.

A zöld spárgák feldolgozás gyorsabban megy, mivel ezeket nem kell pucolni, mint a fehér változatokat. A fás végeit azonban ezeknek is el kell távolítani mert keserű ízűvé teheti az ételt. Akárminek készítsük is, érdemes néhány percig blansírozni, majd jeges vízbe tenni és csak ezután dolgozni fel a kívánt recept leírásának megfelelően.

Fontos, hogy ne főzzük, süssük túl sokáig, (max. 10-12 perc) különben szétesik. Remek akár önmagában hollandi mártással, de körete lehet húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.

Zöld spárga recept

Nagyon népszerű étel zöld spárgából: a baconbe tekert spárga, a tejszínes spárga, a spárgás csirkés tészta. Kevésbé népszerű, de érdemes kipróbálni a spárgás omlettet is, mely készülhet villásreggelinek, de akár egy könnyű nyári vacsorának is.

A spárgás ételek pedig a fogyókúrás étrendekbe is beilleszhtetők, mivel a spárga kalória tartalma meglehetősen alacsony. Ráadásul vitamin- és ásványi anyag tartalma magas. Sőt létezik spárga diéta is.

Baconbe tekert spárga:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom