Tartalomjegyzék
A zöld spárga hatása, ha lehet még jótékonyabban hat a szervezetre, mint a fehér. Pedig az is rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A spárga kevésbé ismert zöldség, mint pl. a paradicsom, paprika, retek, cékla, sárgarépa, fokhagyma, hagyma stb. nem is tartozik az alap élelmiszereink közé. Pedig magas a vitamin– és ásványi anyag tartalma és sok rostot tartalmaz, mindezt úgy, hogy nagyon alacsony a kalória tartalma. A spárga szezonja a tavaszi nyár eleji hónapokban van, érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle. Számos módon felhasználható, egyszerűen elkészíthető. A spárga akár le is fagyasztható.
Spárga hatása
A spárga hatása abban rejlik, hogy magas víztartalma mellett számos – a szervezet számára fontos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz.
- Energiapótló: hiszen a benne található vitaminok és ásványi anyagok feltöltik a szervezet raktárkészletét.
- Jótékonyan hat az idegekre: B-vitamin tartalmának és folát tartalmának köszönhető e hatása, mely rendszeres fogyasztás mellett az agyban végbemenő öregedési folyamatok lassulását is segíti.
- Hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, csökkenti a fejlődési rendellenességek kockázatát: Mindezt a spárga folát és vas tartalma miatt is.
- Tisztítja a májat, vesét, méregtelenít: Segít megelőzni a folyadék felgyülemlését a májban, a belekben, a tüdőben és a vesében egyaránt.
- Segít a bőrproblémákon: hatékony a bőrkiütések és bőrproblémák kezelésében is.
- A gyomor problémáknál, emésztésnél is hatásos: Ugyanis a benne található rostok elősegítik a cukor fokozatos felszívódását, és stimulálják a bélműködést.
- Rákmegelőző hatású: Kiváló antioxidáns tulajdonságú, mely segít a rákos sejtek kialakulásának csökkentésében.
Zöld spárga hatása
A zöld spárga attól zöld, hogy a föld felett növekszik, így több napfény éri, aminek a hatására bezöldül. A fehér spárgát mindig meg kell hámozni, zöld esetében – főleg, ha zsenge, friss – nem szükséges. A zöld spárga klorofillban rendkívül gazdag, melyet zöld színének köszönhet. Több C-vitamin található benne, mint fehér társaiban és karotin tartalma is magas.
Ezek együttes hatása miatt elsősorban:
- vizelethajtó
- vesekő eltávolító
Spárga negatív hatásai
A spárga fogyasztását követően a vizelet szaga felerősödhet, ezt a spárgában található metil-merkantán nevű vegyület okozza. Nem okoz panaszokat, elváltozást, de jó, ha tudunk róla.
Hólyaghurut, kövesedési problémákkal küzdők esetében irritáló lehet, mivel erős a folyadékkiválasztási hatása.
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez