Zöld spárga elkésztése

A zöld spárga elkészítése egyáltalán nem bonyolult és fogyasztása nagyon egészséges. Sokan ódzkodnak a spárgától, mert esetleg nem megfelelőt vettek és az a feldolgozása után is fás marad. Itt először is különbséget kell tenni a spárga fajták között. Ugyanis nem mindegy, hogy zöld vagy fehér spárga kerül-e feldolgozásra. Mivel jelentős különbség van a két féle spárga íze, tisztítása, feldolgozása, főzési ideje között is. Mielőtt egy spárgás étel elkészítésébe fogunk, mindenképpen nézzük meg, hogy milyen spárgát javasolnak az elkészítéséhez.

A spárga szezonja áprilistól indul és mivel nem tart túl hosszú ideig, érdemes belőle minél többet fogyasztani és akár fagyasztani is télire. Ugyanis a spárga – legyen fehér, zöld vagy akár lilanagyon egészséges, mely számos vitamint-, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel pedig alacsony a kalória tartalma, akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, sőt létezik spárga diéta is.

Mire figyeljünk a spárga vásárlása során?

Érdemes a vásárlás során csak friss, zsenge zöldséget vásárolni. Ami már szottyadt, elvesztette a ruganyosságát, nedvesség tartalma csökkent, azt már ne vásároljuk meg. Ha a körmünket kicsit belemélyesztjük a hajtásokba, akkor, ha könnyedén belemegy, friss a zöldség.

Ha hazavittük javasolt mielőbbi feldolgozása, ugyanis hamar megromlik. Hűtőbe téve – nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába tekerve – egy-két napig még tárolható. Ha ennyi idő alatt nem tudjuk feldolgozni, inkább fagyasszuk le.

Zöld spárga tisztítása

A zöld spárga nagy előnye, hogy nagy tisztítást nem igényel, ugyanis nem szükséges megpucolni. Elegendő, ha alaposan – többszöri váltóvízben – megmossuk és a friss részénél elroppantjuk. Ahol eltörik, addig friss. A fás szárvégeket viszont mindenképpen el kell távolítani, különben keserű lesz tőle az elkészített étel. Ezt a fajtát nyersen salátákba darabolva vagy reszelve is lehet fogyasztani.

A lila spárga tisztítása a zöld változatéval megegyező.

Zöld spárga elkészítése

Mindegyik fajtát érdemes néhány percig blansírozni, majd úgy készíteni el, akár egyszerűen kevés vajon megsütve. A fehér spárga főzési ideje hosszabb kb. 15-20 perc, a zöld esetében 10-13 perc is elegendő. Fontos, hogy ne főzzük, süssük túl sokáig, különben szétesik. Jellemzően sütni, grillezni szokták, de tésztás ételekhez, akár főzni is. Ajánlottabb kíméletes párolása – vajon párolva az igazi – mert úgy a szervezet számára hasznos ásványi anyagok, vitaminok is jobban benne maradnak. Remek akár önmagában hollandi mártással, de körete lehet húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.

Párolni, sütni, grillezni is nagyon egyszerű és nem időigényes, ráadásul a spárga fűszerezése során különböző ízhatásokat érhetünk el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom