Tartalomjegyzék
A tejszínes spárga az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető spárgás étel. Akik a spárga ízét nem kedvelik, azoknak is ajánlott, mivel a spárga fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízvilágú. Rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel, mely akár ebédre, akár vacsorára remek választás. A spárga egyébként is rendkívül egészséges zöldség, mivel magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Valamint a rost- és víz tartalma is magas, így a szervezet számára igazán jótékony. Rendszeres fogyasztásával – legyen az fehér-, zöld- vagy lila spárga – számos betegség megelőzhető. Érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak szezonban, mivel remekül le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzájuthatunk.
Egyszerű tejszínes spárga – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg spárga
- 40 dkg bármilyen tészta
- 2 evőkanál liszt
- 3 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- őrölt szerecsendió – ízlés szerint
- reszelt füstölt sajt
A tejszínes spárga elkészítése lépésről – lépésre:
- A spárgákat megmossuk, a fás végeit letörjük és 2-3 cm-es darabokra feldaraboljuk.
- Majd a vajon saját levében kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
- Fűszerezzük a sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint.
- Közben a tésztát – a leírásának megfelelően kifőzzük, majd leszűrjük.
- A tejszínt és a tejet összekeverjük (ha nagyon sűrű, még lehet hozzá kevés tejet adni).
- A megpuhult spárga darabokat meghintjük a liszttel, elkeverjük és felöntjük a tejszínes tej keverékével.
- Összekeverjük és addig főzzük, ameddig be nem sűrűsödik.
- Ekkor levesszük a tűzhelyről.
- A tésztát összekeverjük a tejszínes spárgás raguval és tányérokra szedve, füstölt reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Keverhetünk hozzá sonka vagy tarja darabokat igény szerint tovább gazdagítható. Aki finomabban szereti pirított sajttal a tetején, öntse a tésztás keveréket tűzálló sütőedénybe úgy szórja rá a reszelt dósajtot és pirítsa meg előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt.Jó étvágyat hozzá!
Sült spárga hollandi mártással:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez