Spárgás rizsgolyó

A spárgás rizsgolyó kitűnő választás, ha elméreteztük a hétvégi rizs köret adagot és megmaradt belőle. Sokszor nem is tudjuk mit kéne kezdeni vele, ez a recept ezt a nehézséget hidalja át. Ráadásul rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nem a megszokott étel, így remek választás a maradék feldolgozására. A rizs rendkívül tápláló, egészséges étel, melyet, számos módon meg tudunk újítani, ha a hagyományos főtt rizst, szeretnénk változatosabbá tenni. Akkor készíthetünk zöldséges rizs variációkat, mint például a sárgarépás rizs – mely dióval ízesítve igazán különleges – vagy spenótos rizst, vagy amilyen alapot éppen találunk hozzá. Rendkívül jól variálható ugyanis – zöldségekkel, tojással, hússal és bármi egyébbel – így akár köretként, akár önálló fogásként megállja a helyét.

Spárgás rizsgolyó – recept

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 1 bögre rizs
  • 1,5 bögre alaplé
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10 szál zöld spárga
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • só, bors – ízlés szerint
  • olaj

Hozzávalók a panírozáshoz:

  • zsemlemorzsa
  • 2 db tojás
  • finomliszt
  • olaj a sütéshez

A spárgás rizsgolyók elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a hagymát pucoljuk meg és vágjuk félbe.
  2. Majd öntsünk egy kisebb lábosba kanálnyi olajat, ezen pirítsuk meg a rizst finoman, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű folyadékkal úgy, hogy abba már a bort is beleszámoljuk.
  3. Adjuk a megpucolt, félbevágott hagymát is a rizshez.
  4. Fedjük le és a szokott módon főzzük meg.
  5. Közben a spárgát alaposan mossuk meg, ha szükséges a fás végét vágjuk le és vágjuk centis darabokra.
  6. Enyhén cukros, sós vízben pár perc alatt pároljuk meg, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
  7. Ha a rizs megfőtt, kanalazzuk egy nagyobb keverőtálba és hagyjuk kihűlni.
  8. A lecsepegtetett spárgát és a reszelt parmezánt is keverjük a rizshez, majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint.
  9. Mandarin méretű golyókat formázzunk a zöldséges rizsből, majd a szokott módon kétszer panírozzuk be.
  10. Ehhez először verjük fel a tojásokat.
  11. Majd a zöldséges golyókat hempergessük bele a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, ezt minden golyónál ismételjük meg.
  12. Ezután egy serpenyőben melegítsünk bő ujjnyi olajat és folyamatos forgatás mellett süssük benne aranysárgára a golyókat.
  13. Szedjük papírtörlőre, hogy a fölösleges olaj lecsöpögjön róla.

Önmagában fogyasztva, vagy köretként is kínálhatjuk. Jól illik bármilyen húsételhez, sajtokhoz, halakhoz egyaránt.

Jó átvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom