Tartalomjegyzék
A spárgás rizsgolyó kitűnő választás, ha elméreteztük a hétvégi rizs köret adagot és megmaradt belőle. Sokszor nem is tudjuk mit kéne kezdeni vele, ez a recept ezt a nehézséget hidalja át. Ráadásul rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nem a megszokott étel, így remek választás a maradék feldolgozására. A rizs rendkívül tápláló, egészséges étel, melyet, számos módon meg tudunk újítani, ha a hagyományos főtt rizst, szeretnénk változatosabbá tenni. Akkor készíthetünk zöldséges rizs variációkat, mint például a sárgarépás rizs – mely dióval ízesítve igazán különleges – vagy spenótos rizst, vagy amilyen alapot éppen találunk hozzá. Rendkívül jól variálható ugyanis – zöldségekkel, tojással, hússal és bármi egyébbel – így akár köretként, akár önálló fogásként megállja a helyét.
Spárgás rizsgolyó – recept
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 1 bögre rizs
- 1,5 bögre alaplé
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 10 szál zöld spárga
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- só, bors – ízlés szerint
- olaj
Hozzávalók a panírozáshoz:
- zsemlemorzsa
- 2 db tojás
- finomliszt
- olaj a sütéshez
A spárgás rizsgolyók elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a hagymát pucoljuk meg és vágjuk félbe.
- Majd öntsünk egy kisebb lábosba kanálnyi olajat, ezen pirítsuk meg a rizst finoman, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű folyadékkal úgy, hogy abba már a bort is beleszámoljuk.
- Adjuk a megpucolt, félbevágott hagymát is a rizshez.
- Fedjük le és a szokott módon főzzük meg.
- Közben a spárgát alaposan mossuk meg, ha szükséges a fás végét vágjuk le és vágjuk centis darabokra.
- Enyhén cukros, sós vízben pár perc alatt pároljuk meg, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
- Ha a rizs megfőtt, kanalazzuk egy nagyobb keverőtálba és hagyjuk kihűlni.
- A lecsepegtetett spárgát és a reszelt parmezánt is keverjük a rizshez, majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint.
- Mandarin méretű golyókat formázzunk a zöldséges rizsből, majd a szokott módon kétszer panírozzuk be.
- Ehhez először verjük fel a tojásokat.
- Majd a zöldséges golyókat hempergessük bele a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, ezt minden golyónál ismételjük meg.
- Ezután egy serpenyőben melegítsünk bő ujjnyi olajat és folyamatos forgatás mellett süssük benne aranysárgára a golyókat.
- Szedjük papírtörlőre, hogy a fölösleges olaj lecsöpögjön róla.
Önmagában fogyasztva, vagy köretként is kínálhatjuk. Jól illik bármilyen húsételhez, sajtokhoz, halakhoz egyaránt.
Jó átvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez