Tartalomjegyzék
A spárgás rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a spárga szezonban. Hiszen a késő tavasz és a kora nyár elmaradhatatlan zöldsége a spárga, mely rendkívül egészséges – fagyasztva – egész évben elérhető. De érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin– és ásványi anyag tartalma is magas. Ráadásul a kalória tartalma viszont nem, és sok rost is található benne, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és a spárgát is szereti, nem fog csalódni.
Spárgás rizottó recept
Hozzávalók:
- 35 dkg rizottó rizs
- 1 csomag spárga
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olaj
- 7 dl zöldséglé
- 2 fej salotta hagyma
- 6 evőkanál reszelt parmezán
- 1,5 dl fehérbor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- zöldfűszerek – ízlés szerint
A spárgás rizottó elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
- Majd a spárgát alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni. Daraboljuk fel.
- Majd egy edényben forrósítsuk fel az olajat és az apróra kockázott hagymát pároljuk benne üvegesre.
- Ezután adjuk hozzá a kimért rizst is és pirítsuk néhány percig.
- Majd öntsük fel a borral és folyamatos keverés mellett adagoljunk hozzá mindig annyi forró zöldséglevet, amennyit felszív.
- Fedjük le fedővel és főzzük 10 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
- Ezután keverjük bele a kisebb darabokra felvágott, megmosott és lecsöpögtetett spárgát is.
- Főzzük tovább 10 percen keresztül.
- Majd keverjük el benne a vajat és a reszelt parmezánt is.
- Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük igény szerint.
Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak, rákoknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez