Spárgás rizottó

A spárgás rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a spárga szezonban. Hiszen a késő tavasz és a kora nyár elmaradhatatlan zöldsége a spárga, mely rendkívül egészséges fagyasztva egész évben elérhető. De érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin– és ásványi anyag tartalma is magas.  Ráadásul a kalória tartalma viszont nem, és sok rost is található benne, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és a spárgát is szereti, nem fog csalódni.

Spárgás rizottó recept

Hozzávalók:

  • 35 dkg rizottó rizs
  • 1 csomag spárga 
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 7 dl zöldséglé
  • 2 fej salotta hagyma
  • 6 evőkanál reszelt parmezán
  • 1,5 dl fehérbor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • zöldfűszerek – ízlés szerint

A spárgás rizottó elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
  2. Majd a spárgát alaposan meg kell mosni, a végeit le kell csipkedni, ha vannak fás részei azt le kell vágni. Daraboljuk fel.
  3. Majd egy edényben forrósítsuk fel az olajat és az apróra kockázott hagymát pároljuk benne üvegesre.
  4. Ezután adjuk hozzá a kimért rizst is és pirítsuk néhány percig.
  5. Majd öntsük fel a borral és folyamatos keverés mellett adagoljunk hozzá mindig annyi forró zöldséglevet, amennyit felszív.
  6. Fedjük le fedővel és főzzük 10 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
  7. Ezután keverjük bele a kisebb darabokra felvágott, megmosott és lecsöpögtetett spárgát is.
  8. Főzzük tovább 10 percen keresztül.
  9. Majd keverjük el benne a vajat és a reszelt parmezánt is.
  10. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük igény szerint.

Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak, rákoknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez