Tartalomjegyzék
A spárgás receptek az utóbbi időben nagyon népszerűek. A spárga szezonban sok háztartásban ez az egyik fő alapanyag készülnek belőle a különböző finomságok. Bár a szezon nem tart hosszú ideig, azonban a spárga le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzájutunk. Így nem kell az év többi részében sem lemondanunk a különlegesen ízesíthető, finom zöldségről. Bár elsősorban a spárgakrémlevest ismerjük, de ezen kívül is számos felhasználási módja ismert.
Számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával, hiszen a spárga hatása a szervezetre igazán jótékony. Mivel magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, ezenkívül a szervezet számára fontos rost is nagy mennyiségben megtalálható benne. Ráadásul több, mint 92-93%-a víz.
Spárgás receptek
A spárga ideális fogyasztási módjai:
A spárga leggyakoribb feldolgozási módja a párolás, de sütve is nagyon finom. A tavaszi, kora nyári időszakban a grillezése is egyre népszerűbb, érdemes így is kipróbálni. A fehér spárga hajtásokból készülhet leves, krémleves, főzelék, rizottó és püré egyaránt. A zöld spárgát nyersen is fogyaszthatjuk. Így azt elsősorban salátákba, turmixokba használhatjuk, de természetesen abból is készíthető mindenféle egyéb étel is, amihez fehér spárgát használnánk.
Ne főzzük a spárgát bő vízben, inkább pároljuk vagy akár süssük sütőben. Így adva alapot a sokféle étel elkészítéséhez. Készíthetjük sültek, fasírtok mellé köretnek, de akár egytálételként önmagában is fogyaszthatók. Ráadásul a spárga kalória tartalma rendkívül alacsony, így remek kiegészítője fogyókúrás étrendeknek, de létezik spárga diéta is. Mivel a szénhidrát tartalma sem túl magas, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Spárgás receptek – főételek
A spárga önmagában is remek körete húsételeknek, rántott vagy grillezett sajtoknak. Süthetjük, vagy grillezhetjük is, de püréként – akár spárgás krumplipürékéntés egyéb módokon variálva – is rendkívül változatos.
Rakott ételként kevésbé ismert, mint például a zöldbab, de érdemes így is kipróbálni. Készíthetjük darált hússal vagy füstölt húsokkal rétegezve, vagy hús nélkül tojással, más zöldségekkel kiegészítve. Lehet tejfölös vagy tejszínes, tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt. Érdemes próbálkozni vele, mert jól elkészítve garantáltan, nem fogunk csalódni!
Legnépszerűbb étel azonban minden bizonnyal a baconba tekert spárga, mely hollandi mártással igazán különleges. Könnyen elkészíthető, egyszerű vacsora étel, mely a gyomrot sem terheli meg.
Baconbe göngyölt spárga:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez