Spárgás batyu

A spárgás batyu egy időigényes különleges finomság, mely megéri a ráfordított időt. A spárga egyébként is egy rendkívül egészséges zöldség, melyet érdemes a szezonban minél többször készíteni. Hiszen számos ízletes étel alapanyaga, mely a fűszerezése által igazán különlegessé tehető. De akár le is fagyasztható, így nemcsak a szezonban juthatunk hozzá. A spárgás batyu elkészítése nem igényel különösebb előképzettséget, bárki könnyedén elkészítheti. Mivel kelt tésztával készül, számoljunk rá, hogy a sütéssel együtt több, mint két óra az elkészítése.

Egyszerű spárgás batyu recept

 Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • langyos víz

Hozzávalók a töltelékhez:

Hozzávalók a tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • fekete szezámmag

A spárgás batyuk elkészítése lépésről – lépésre

  1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe kis mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a teáskanálnyi cukrot és kevés langyos vizet öntünk rá.
  2. A tetejére húzunk egy kevés lisztet és hagyjuk, hogy felhabosodjon.
  3. Majd hozzáadjuk a tejfölt, a sót és annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
  4. Szépen kidolgozzuk a tésztát, majd a végén beledagasztjuk az olvasztott vajat is.
  5. Cipót formálunk belőle és konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetjük, kelesztjük egy órán keresztül.
  6. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.
  7. Ehhez először a spárgát meg kell mosni, a keményebb végét le kell törni (ahol elroppan, onanntól friss) és apróbb darabokra kell vagdosni (1-2 cm).
  8. Megpároljuk a vajon, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  9. Ha kész, hozzákeverjük a frissen reszelt parmezánt is, hagyjuk kicsit hűlni.
  10. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk.
  11. Mindegyik közepére teszünk egy-egy adagot a langyosra kihűlt töltelékből, majd batyuvá hajtogatjuk.
  12. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy ne érjenek össze, mert még nőni fognak.
  13. Letakarva kelesztjük még egy fél órát.
  14. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  15. Majd a felvert tojással megkenjük a batyuk tetejét és megszórjuk a fekete szezámmaggal.
  16. Az előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.

Kínálhatjuk önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Jó étvágyat hozzá!

Ropogós spárga leveles tésztában:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez