Tartalomjegyzék
A spárgás batyu egy időigényes különleges finomság, mely megéri a ráfordított időt. A spárga egyébként is egy rendkívül egészséges zöldség, melyet érdemes a szezonban minél többször készíteni. Hiszen számos ízletes étel alapanyaga, mely a fűszerezése által igazán különlegessé tehető. De akár le is fagyasztható, így nemcsak a szezonban juthatunk hozzá. A spárgás batyu elkészítése nem igényel különösebb előképzettséget, bárki könnyedén elkészítheti. Mivel kelt tésztával készül, számoljunk rá, hogy a sütéssel együtt több, mint két óra az elkészítése.
Egyszerű spárgás batyu recept
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- langyos víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg fehér spárga
- 10 dkg zöld spárga
- 4 dkg vaj
- 1 evőkanál reszelt parmezán sajt
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
Hozzávalók a tetejére:
- 1 felvert tojás
- fekete szezámmag
A spárgás batyuk elkészítése lépésről – lépésre
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe kis mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a teáskanálnyi cukrot és kevés langyos vizet öntünk rá.
- A tetejére húzunk egy kevés lisztet és hagyjuk, hogy felhabosodjon.
- Majd hozzáadjuk a tejfölt, a sót és annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
- Szépen kidolgozzuk a tésztát, majd a végén beledagasztjuk az olvasztott vajat is.
- Cipót formálunk belőle és konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetjük, kelesztjük egy órán keresztül.
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.
- Ehhez először a spárgát meg kell mosni, a keményebb végét le kell törni (ahol elroppan, onanntól friss) és apróbb darabokra kell vagdosni (1-2 cm).
- Megpároljuk a vajon, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Ha kész, hozzákeverjük a frissen reszelt parmezánt is, hagyjuk kicsit hűlni.
- A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk.
- Mindegyik közepére teszünk egy-egy adagot a langyosra kihűlt töltelékből, majd batyuvá hajtogatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy ne érjenek össze, mert még nőni fognak.
- Letakarva kelesztjük még egy fél órát.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Majd a felvert tojással megkenjük a batyuk tetejét és megszórjuk a fekete szezámmaggal.
- Az előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.
Kínálhatjuk önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Jó étvágyat hozzá!
Ropogós spárga leveles tésztában:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez