Tartalomjegyzék
A spárgafőzelék kevésbé ismert, mint például a burgonyafőzelék, pedig érdemes ezt is bevenni az étkezéseink közé. Ugyan a spárga főzése, sokakat elriaszthat ettől a nagyon egészséges zöldségtől, mivel tartanak tőle, hogy szálkás és íztelen lehet. Érdemes már a vásárlásnál figyelni arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. A főzelék zöld– és fehér spárgából is készíthető, az utóbbit azonban hámozni kell. A spárga rendkívül egészséges zöldség, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel a szezonja nem tart túl sokáig érdemes akkor minél többet fogyasztani belőle. De érdemes tudni, hogy a spárga le is fagyasztható, így a szezonon kívül is bármikor felhasználható. A fűszerezése által pedig számos zamatos ételkülönlegesség készíthető.
Spárgafőzelék – recept
Hozzávalók:
- 1 csomag friss spárga (zöld vagy fehér)
- fél citrom frissen facsart leve
- fél fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- kevés cukor
- pár szál petrezselyem
- 2 evőkanál liszt (vagy egy nagyobb burgonya)
- 5 dkg vaj vagy olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A tejszínes spárgafőzelék elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a spárgát alaposan mossuk meg, a szárvégeket pattintsuk le és a fehér spárgát hámozzuk is meg.
- Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
- Majd a burgonyát is pucoljuk meg és kockázzuk össze.
- Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg, és vágjuk apró darabokra, az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Az olajat vagy a vajat forrósítsuk fel egy nagyobb lábosban és adjuk hozzá a vöröshagymát.
- Pároljuk benne néhány perc alatt üvegesre, majd a fokhagymát is keverjük hozzá.
- Azzal is pirítsuk egy keveset és adjuk hozzá a burgonya kockákat.
- Kevergessük, pirítsuk néhány percig azután a spárga darabokat is adjuk hozzá.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és annyi vizet – vagy alaplevet – adjunk hozzá, ami ellepi.
- Főzzük addig, amíg a spárga majdnem megpuhul.
- Közben a lisztet kevés főzőlével és a tejszínnel keverjük csomómentesre, majd adjuk a főzelékhez.
- Néhány percig folyamatos keverés mellett hagyjuk besűrűsödni.
- Ha szükséges, fűszerezzük utána.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel és frissen őrölt borssal is. Aki pikánsabban szereti, adhat hozzá chili paprikát is.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez