Spárgafőzelék

A spárgafőzelék kevésbé ismert, mint például a burgonyafőzelék, pedig érdemes ezt is bevenni az étkezéseink közé. Ugyan a spárga főzése, sokakat elriaszthat ettől a nagyon egészséges zöldségtől, mivel tartanak tőle, hogy szálkás és íztelen lehet. Érdemes már a vásárlásnál figyelni arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. A főzelék zöld– és fehér spárgából is készíthető, az utóbbit azonban hámozni kell. A spárga rendkívül egészséges zöldség, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel a szezonja nem tart túl sokáig érdemes akkor minél többet fogyasztani belőle. De érdemes tudni, hogy a spárga le is fagyasztható, így a szezonon kívül is bármikor felhasználható. A fűszerezése által pedig számos zamatos ételkülönlegesség készíthető.

Spárgafőzelék – recept  

Hozzávalók:

  • 1 csomag friss spárga (zöld vagy fehér)
  • fél citrom frissen facsart leve
  • fél fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • kevés cukor
  • pár szál petrezselyem
  • 2 evőkanál liszt (vagy egy nagyobb burgonya)
  • 5 dkg vaj vagy olaj
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A tejszínes spárgafőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a spárgát alaposan mossuk meg, a szárvégeket pattintsuk le és a fehér spárgát hámozzuk is meg.
  2. Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
  3. Majd a burgonyát is pucoljuk meg és kockázzuk össze.
  4. Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg, és vágjuk apró darabokra, az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  5. Az olajat vagy a vajat forrósítsuk fel egy nagyobb lábosban és adjuk hozzá a vöröshagymát.
  6. Pároljuk benne néhány perc alatt üvegesre, majd a fokhagymát is keverjük hozzá.
  7. Azzal is pirítsuk egy keveset és adjuk hozzá a burgonya kockákat.
  8. Kevergessük, pirítsuk néhány percig azután a spárga darabokat is adjuk hozzá.
  9. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és annyi vizet – vagy alaplevet – adjunk hozzá, ami ellepi.
  10. Főzzük addig, amíg a spárga majdnem megpuhul.
  11. Közben a lisztet kevés főzőlével és a tejszínnel keverjük csomómentesre, majd adjuk a főzelékhez.
  12. Néhány percig folyamatos keverés mellett hagyjuk besűrűsödni.
  13. Ha szükséges, fűszerezzük utána.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel és frissen őrölt borssal is. Aki pikánsabban szereti, adhat hozzá chili paprikát is.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom