Spárgafesztivál

A spárga nem olyan népszerű zöldség hazánkban, mivel sokan idegenkednek tőle, ezért is van szükség a népszerűsítésére, melyre Spárgafesztivál is létrejött. A Csongrád megyei Öttömös környékén van a legnagyobb hazai spárgatermesztés, mely az Uniós termelés nagyjából 2%-át adja. Jellemzően nem is a hazai, hanem külföldi piacokra termesztik ezt a nagyon egészséges zöldséget.

A spárga ugyanis nagyon egészséges, hiszen a vitamin– és ásványi anyag tartalma is magas, ráadásul sok benne a szervezet száméra jótékony rost is. Magas a víztartalma és kevés a kalória tartalma, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Rendszeres fogyasztásával sokat teszünk az egészégünk megőrzéséért. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen jótékony hatása elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

Spárgafesztivál – programok

Öttömöst a spárga hazájának is tartják, nem véletlen itt került először megrendezésre a spárganap. Mely később spárgabállá nőtte ki magát, mígnem 1994-ben az első Spárgafesztivál is megrendezésre került. Azóta hagyományosan minden évben a spárga szezon lezárásaként kerül megrendezésre kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Mert bizony az ismertebb Levendula fesztivál vagy az Almafesztiválok mellett léteznek kevésbé ismertek, mint például a Céklafesztivál vagy a Spárgafesztivál is. Ezen az eseményen számos termelő kínálja portékáit és spárgás ételek sokasága várja az érdeklődőket. A gasztronómiai kínálaton túl számos kulturális programmal, előadásokkal, vásárral várják az érdeklődőket.  

Ha pedig bevásárolni is tudtunk a termelők friss zöldségeiből, akkor otthon akár neki is láthatunk a spárga felhasználásának. Készíthetjük friss felhasználásra, de a spárga remekül le is fagyasztható. A fagyasztott spárga elkészítése pedig szinte megegyezik a friss zöldség elkészítésével. Bár a spárga felhasználása nem igazán széleskörű, számos recept alapanyaga. A leves receptektől egészen a húsok mellé készített köretekig sokféle ételnél használjuk, érdemes sokat fogyasztani belőle.   

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom