Spárga

A spárga a spárgavirágúak rendjébe és a spárgafélék családjába tartozik és már az ókori rómaiak és egyiptomiak is ismerték. Európában és Ázsiában is őshonos, de hazánkban csak a 15-16. században ismerték fel. A 20. század elejéig pedig szinte csak a főúri kertekben volt megtalálható. Üzemi termesztése csak az 1920-as években kezdődött el.

Itthon az utóbbi években ismét reneszánszát éli, egyre többen keresik a szezonban. Népszerűsége nem véletlen, hiszen rendkívül jól kezelhető, semleges ízének köszönhetően pedig számos módon felhasználható, akár édes-, akár sós ételekhez is. A spárga fűszerezésével pedig remek ételek készíthetők.

Spárga vetése, gondozása, szedése

A spárga vetése már a tavaszi fagyok elmúltával kezdődhet, ugyanis nem tűri jól a hideget. Főleg kiskerti termesztése jelentős. Nem igényel túl nagy gondozást, de a tápanyagdús, enyhén meszes talaj és átlagos vízigényű, azonban a nagy szárazságban – főleg a fásodás elkerülése végett – szükséges és meghatározó a folyamatos öntözés a növekedésére nézve. Fény- és melegigényes növény, ezért napos helyet keressük a számára és a helyigényével is érdemes számolni ültetésnél.

Termesztése időigényes folyamat, mivel a magról nevelt spárga csak a harmadik évtől szedhető.

Ez a nagyon egészséges zöldség biokertben is nevelhető, fontos, hogy a megfelelő növénytársítással vessük és azokat a növényeket ne ültessük a közelébe, melyek gátolják a növekedését.

Spárga jellemzői

A spárgafélék családjába tartozó évelő, kétlaki növény. Vagyis egy növényen csak hím- vagy csak nővirágok képződnek. Virágai – melyek csöves virágok – egyesével vagy kettesével találhatók a szártagokon. Termése nagy méretű, barnásvörös színű, fénylő bogyó.

Termesztésben megkülönböztetünk fehér-, lila– és zöld spárgát. A zárt fejű megvastagodott hajtásait, az úgynevezett sípjait fogyasztjuk. Melyek rendkívül gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban egyaránt.

A spárga egészségre gyakorolt hatása

A spárga a tavaszi, nyár eleji hónapok egyik legértékesebb tápanyaga. Hiszen magas a vitamin– ásványianyag és rost tartalma is egyaránt és több, mint 90%-a víz. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet.

Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani frissen. De a spárga azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyeket remekül eltehetők télire. A fagyasztása elősegíti, hogy egész évben hozzájussunk ehhez az értékes zöldséghez. Remek alapanyaga számos ételnek, melyek könnyedén variálhatóak is. A spárgás receptek között érdemes keresgélni, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.   

Spárga pucolás és főzés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom