Spárga vitamin

A spárga vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért nagyon egészséges. Ráadásul a kalória tartalma igazán alacsony, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Mivel még csak manapság ismerkedünk vele, sokan ódzkodnak tőle. A fiatal rügyeiért, a gyökérsarjért termesztik és fogyasztják.

Étkezésre csak a rügyeket használják, de a rügyek mellett a gyökere gyógyászati célokra is szolgál. A spárga szezonja, szedése a tavaszi hónapokra esik. Érdemes kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Nyugodtan lehet kísérletezni cékla, brokkoli, sárgarépa és más zöldségfélék keverésével, mivel rendkívül ízletes ízhatások érhetők el általa. Ráadásul ezek a zöldségek is nagyon egészségesek, ajánlott a rendszeres fogyasztásuk.

Spárga vitamin tartalma

Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin is. Ásványi anyagok közül jelentős a folsav tartalma, valamint tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort és vasat is. Aminosavakban is gazdag, melyek közül aszparaginsav tartalma jelentős, ami egy természetes vízhajtó.

A zöld spárga továbbá klorofillban is gazdag, a karotin és C-vitamin tartalma is magasabb, mint a fehér spárga esetén.

Spárga hatása

A spárga hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Ezért is érdemes a napi étkezések közé bevenni. A megfelelően feldolgozott spárga az egészséges étrend részét képezi.

Jótékonyan hat a szervezetre, mivel:

  • remek méregtelenítő
  • magas rost tartalma miatt a székrekedés esetén is hatékony segítség
  • vizelethajtó
  • víztisztító és vesekő eltávolító hatásokkal is bír
  • csökkenti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat
  • magas folsav tartalma miatt a kismamáknak is ajánlott a fogyasztása

Figyelem! Mivel, rendkívül erős folyadékkiválasztó tulajdonságokkal bír, ezért irritáló lehet azok számára, akik már az érintett szervek megbetegedéseiben szenvednek. Például: hólyaghurut, kövek, heveny ízületi bántalom stb.

Spárgalé hatása 

A spárga nyersen is fogyasztható, sőt a nyers spárgából kinyert lé is igazán jótékony hatású. Azonban mivel a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek rendkívül magas koncentrációban vannak benne jelen, ezért a spárga levélből nem ajánlott napi fél dl-nél több fogyasztása. Azt is lehetőleg más levekkel keverve érdemes fogyasztani.

Spárga hatása – negatív

A spárga rendszeres fogyasztását követően a vizelet szaga felerősödik, ezt a spárgában található metil-merkantán nevű vegyület okozza. Babáknak adva ugyanúgy tapasztalható ez a jelenség, de nem kell tőle megijedni.

A spárga – a spárga jótékony hatásai – spárga receptek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom