Spárga termesztése

A spárga termesztéseévszázadok óta népszerű a világ számos részén, különösen Európában és Észak-Amerikában. Vetése a tavaszi fagyok elmúlásával történhet. Házi kertekben a vetése megfelelő körülmények között nem bonyolult folyamat. Izgalmas és kihívást jelentő lehetőség a kertészkedők és a kertészek számára egyaránt.

A spárga egyike azoknak a kiváltságos tavaszi csemegéknek, melyek megidézik az évszak frissességét és a természet változatos ízeit. A fehér spárga, különösen Európa egyes régióiban, a finom gasztronómiai élmények alapkövét képezi, amelyet különleges elkészítéssel és gondos odafigyeléssel lehet csak igazán kibontakoztatni.

Spárga termesztése

Bár magról is vethető, ez hosszabb és nehezebb folyamat, mivel a csírázási ideje sokáig tart. Inkább javasolt az 1 éves gyöktörzsek beszerzése.

A spárga különböző fajtái léteznek, melyek eltérő színűek lehetnek, például zöld, fehér vagy lila. A fajtaválasztás függ a kívánt ízbeli és vizuális preferenciáktól, valamint a termőhely adottságaitól.

Spárga termesztésének lépései:

Talaj és trágyázás

A spárga kedveli a gazdag, humuszban gazdag talajt. A talajt érdemes előkészíteni a termesztés előtt, és rendszeresen trágyázni, hogy megfelelő tápanyagokhoz juthasson.

Csak a következő évben májusban tegyük ki szabad földbe úgy, hogy a gyöktörzs a rügyes oldalával felfelé legyen.

Ültetés

A spárga leggyakrabban gyökérhasadékokból vagy korona-rhizómákból ültethető, amelyeket általában kora tavasszal vagy késő ősszel ültetnek el. Fontos, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba és napos, meleg helyre legyen elültetve.

Nagyjából 10-15 cm mélyen legyen a föld alatt és egymástól 35-40 cm távolságra tegyük.

Öntözés

Beültetés után alaposan öntözzük meg. Ugyanis az ültetést követően fontos az állandó nedvességszint fenntartása, különösen az első növekedési időszakban. Egyébként mérsékelt öntözést igényel. De ha rendszeresen locsoljuk a növény nem szárad ki, bőségesebben terem és kevésbé szálkásodik

Gondozása

Az elnyílt hajtásokat rendszeresen el kell távolítani és télen szükséges a spárga komposzttal való takarása. A 3. év márciusában kell a növények köré húzni a bakhátat, vagyis kb. 30 cm magas dombot kell köréjük emelni. A spárga sípok így a harmadik évtől szedhetők, mikor már elérik a 20-25 cm-es hosszúságot. 

Szükséges a rendszeres kapálása is, mely nemcsak a gyommentesítés miatt, hanem a talaj tömörödöttségét megelőzendő is nagyon fontos. Ugyanis a locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik.

A spárga biokertben is vethető. A betegségeivel, kártevőivel szemben érdemes társnövényekkel együtt vetni, melyek serkentik a növekedését és védenek a kártevők ellen is.

Társnövényei:

Spárga betegségei, kártevők

A spárga általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Azonban fontos figyelmet fordítani a levéltetvekre, a spárgarozsdára és más potenciális kártevőkre. Szükség esetén pedig intézkedéseket kell tenni a védelem érdekében.

Betakarítása

A kifejlett zöldség betakarítása általában a tavasz közepétől a késő nyárig tart. Ez függ attól, hogy mikor ültették el, valamint befolyásolják a helyi környezeti körülmények egyaránt. A hajtásokat 15-25 centiméter hosszúságban kell levágni, mielőtt túl nagyok lennének és megkeményednének.

Spárga tárolása, fogyasztása

A friss spárga általában jól tárolható a hűtőszekrényben nedves papírtörlőbe csomagolva. A fogyasztáshoz a spárgát lehet főzni, párolni, sütni vagy grillezni, és sokféle ételben, például salátákban, levesekben és tésztákban is felhasználható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1rga_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom