Spárga szezon

A spárga szezon egészen április elejétől, közepétől, június közepéig tart. A spárga nagyon egészséges zöldség, melyet a rügyeiért termesztenek. A gyökerét és a rügyeit gyógyászati célokra is használják. Vitaminban gazdag, – hiszen A-, B- és C-vitamin is található benne, mely idegcsillapító, szíverősítő- és hashajtó, vizelethajtó hatással is bír. Magas rost és ásványi anyag tartalma mellett azonban kevés kalóriát tartalmaz, így remek kiegészítője fogyókúrás étrendeknek is.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Spárga szezon

A spárga vetése már kora tavasszal március elején, közepén megkezdődhet. Ez a növény kétlaki, így egy növényen, vagy csak hím-, vagy csak nővirágok képződnek. A Földközi-tenger vidékén vadon is előfordul. Termesztésben fehér-, zöld és lila spárga is megtalálható. A fehéret főleg főzeléknek, levesnek készítik, a zöld felhasználása köretként, salátaként jellemző. Ez utóbbi ugyanis zsengébb, akár nyersen is fogyasztható. A fehér spárgát mindig meg kell pucolni és érdemes párolni, főzni. A lila spárga viszonylag ritka, mely ízében a fehér és a zöld keverékéhez hasonlítható. Szedésük a tavaszi hónapokra esik.

Jellemzően április közepétől június közepéig találhatók meg a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Érdemes ilyenkor minél többet fogyasztani belőle, mert azon túl, hogy rendkívül egészséges igazán kevés kalóriát tartalmaz. 100 gramm spárga mindössze 20 kalória, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek is. Magas a vitamin és az ásványi anyag tartalma is és sok benne a szervezet számára hasznos rost is.

Leginkább sütve, párolva készítjük. De az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend a grillezett spárga is. Érdemes kipróbálni!

Grillezett spárga:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom