Spárga sütése

Tartalomjegyzék

A spárgás ételekkel kapcsolatban mindig nagy kérdés a spárga sütése. Vajon hogyan és mennyi ideig kell sütni, alkalmas-e bármelyik fajta sütésre. Számos étel alapanyaga a spárga, van, amihez elég párolni vagy főzni, de sok esetben sütjük is. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A spárga szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de mivel a szezon nem tart sokáig, el is tehetünk belőle télie.

Spárga télire

A spárga nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára fontos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokféle betegség megelőzhető. Viszont a szezonja nem tart hosszú ideig, ezért érdemes eltenni belőle. Ugyanis a spárga remekül fagyasztható akár nyersen, főve, sütve is. Ha azonban a fagyasztónk kapacitása véges, be is főzhetjük.

Spárga sütése

A spárga már április végétől elérhető a piacok bevásárlóközpontok polcain. Vásárolhatunk fehér-, zöld vagy ritkább esetben lila spárgát is. Figyeljünk arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk, a fás, nedvességét vesztett zöldségből már nem tudunk finom ételeket készíteni, ugyanis annak keserű az íze.

A spárgát attól függően, hogy milyen fajta el előkészíteni. A fehér spárgát mindig meg kell hámozni, a zöld spárga esetében ez nem szükséges. Érdemes a végeit ott eltörni, ahol roppan, így a friss részét tudjuk felhasználni. Folyó víz alatt alaposan mossuk meg és csöpögtessük le egy szűrőn a felhasználás előtt.

Sütésének legegyszerűbb módja, ha 5-10 percre forrásban lévő vízbe tesszük és ezt követően kevés vajon átsütjük. A főzővízbe lehet tenni kevés frissen facsart citrom levét és cukrot is. Főzés során, ha szorosan összekötjük nem esik szét, de nem érdemes sokáig főzni maximum 15 percig, különben szétesik és akkor finom, ha még roppanós.

Inkább pároljuk, mint sütjük sütőben is. Önmagában is nagyon finom köret, de készíthető baconbe csavarva hollandi mártással önálló fogásként is. Akár egy reggeli tojásrántottát is gazdagíthatunk friss, zsenge spárgával.

Sült spárga hollandi mártással:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom