Tartalomjegyzék
A spárga sörbundában igazán különleges étel, főleg fűszeres snidlinges mártogatóssal érdemes kipróbálni. Nagyon egyszerűen, könnyen elkészíthető és a kalória tartalma sem túl magas. Remek fogás lehet önmagában, de akár húsételek, sajtok köreteként is. A spárga egyébként is rendkívül egészséges zöldség, mely rendszeres fogyasztás mellett jótékonyan hat a szervezetre. Mivel a kalória tartalma sem magas, remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is, sőt létezik spárga diéta is. Érdemes a – nem túl hosszú – spárga szezonban minél többet fogyasztani belőle. Vagy akár elrakni télire is, mivel a spárga remekül fagyasztható is.
Spárga sörbundában snidlinges mártogatóssal
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt – bármilyen liszt, ízlés szerint
- 2 csomag fehér spárga
- 15 dkg étkezési keményítő + a forgatáshoz
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 dl jéghideg világos sör
- 1 db tojás
- 3 dl tejföl
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csokor metélőhagyma
- só – bors
- bors – ízlés szerint
- olaj – a kisütéshez
A sörbundás spárga elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a spárgát alaposan meg mosni, ha vannak fás részei azt le kell vágni, majd vékonyan le kell hámozni.
- Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 1-2 percig főzni. A vizet ízesíthetjük akár egy fél gerezd fokhagymával, de ez el is hagyható.
- Ezután jéghideg vízbe kell szedni és leszűrni, majd papírtörlővel leitatni róla a nedvességet.
- Majd fűszerezzük sóval, borssal.
- A snidlinget mossuk meg vagdossuk apróra, a fokhagymát pucoljuk meg.
- A tejfölben keverjük el a snidlinget és reszeljük bele a fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal és tegyük félre.
- Ezután sörbunda elkészítéséhez egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, csipet sóval, az étkezési keményítővel, majd öntsük hozzá a jéghideg sört és keverjük össze a tojással együtt.
- Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olajat, de ne legyen túl forró, mert akkor megég a bunda a spárga belül pedig nyers marad.
- A spárga sípokat forgassuk meg keményítőben, majd mártsuk bele a masszába.
- Ezután óvatosan tegyük bele az olajba és néhány perc alatt – egyszer megforgatva – süssük ropogós aranybarnára.
- Szedjük papírtörlőre.
- A snidlinggel és fokhagymával elkevert tejföllel kínáljuk.
A fűszeres tejföl tovább ízesíthető akár chilivel is. Ha mártásokat kínálunk, akkor elég azokat gazdagon fűszerezni. Érdemes kísérletezni, mert számos remek párosítás készíthető. Remek vendégváró egy esti sörözéshez, borozgatáshoz. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez