Spárga serpenyőben

A spárga serpenyőben, sütőben vagy akár grillen is készülhet. Gyakori feldolgozási módja a főzés is. Sokan pedig az egyéb felhasználás előtt is átfőzik, hogy roppanós legyen, de mégse maradjon nyers. Ki-ki próbálja ki a lehetőségeket és találja meg a számára megfelelő módszert. Hiszen olyan ez, mint a kovászos uborka, mindenki ismeri, mindenki máshogy készíti és a saját receptjére esküszik. Minden családnak van egy-egy jól bevált receptje a különböző ételekre, ami még akár a nagymamától maradt.

Spárga serpenyőben készíthető önmagában vagy akár baconnel betekerve is. Figyeljünk a spárga vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. Ugyanis a nedvességét vesztett, szottyadt zöldséget, akárhogy főzzük, fűszerezzük nem tudjuk jól elkészíteni. Készülhet bármelyik spárgából, de érdemes tudni, hogy a fehér spárgát mindig meg kell pucolni felhasználás előtt, míg a zsenge friss zöldet nem szükséges.

Egyszerű spárga serpenyőben készítve

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg spárga
  • 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
  • 1-2 evőkanál vaj
  • fél citrom frissen facsart leve
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A spárga elkészítési lépései serpenyőben:

  1. Először a spárgát alaposan mossuk meg, ha vannak fás részei azt vágjuk le.
  2. Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
  3. Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni.
  4. Ha kész le kell szűrni róla főzőlevet, majd szárazra törölni.
  5. Ezután az olajat és a vajat egy serpenyőben fel kell hevíteni, majd bele kell tenni a szárazra törölt spárgákat.
  6. 3-5 percig érdemes pirítani, sütni őket az egyik oldalukon, majd meg kell forgatni őket és a másikon is ugyanennyi ideig kell sütni. Először élénkebb színe lesz (főleg a zöld esetében), majd ahol sül, ott barnulni fog.
  7. Ha készre sült a frissen facsart citrom levével meglocsolhatjuk.

Készíthetünk hozzá mártogatóst, amelyet gazdagon lehet fűszerezni. A spárgának remek fűszerei a fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring is. Remek körete húsételeknek, de önmagában is fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!

Morzsás spárga:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez