Tartalomjegyzék
A spárga serpenyőben, sütőben vagy akár grillen is készülhet. Gyakori feldolgozási módja a főzés is. Sokan pedig az egyéb felhasználás előtt is átfőzik, hogy roppanós legyen, de mégse maradjon nyers. Ki-ki próbálja ki a lehetőségeket és találja meg a számára megfelelő módszert. Hiszen olyan ez, mint a kovászos uborka, mindenki ismeri, mindenki máshogy készíti és a saját receptjére esküszik. Minden családnak van egy-egy jól bevált receptje a különböző ételekre, ami még akár a nagymamától maradt.
Spárga serpenyőben készíthető önmagában vagy akár baconnel betekerve is. Figyeljünk a spárga vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. Ugyanis a nedvességét vesztett, szottyadt zöldséget, akárhogy főzzük, fűszerezzük nem tudjuk jól elkészíteni. Készülhet bármelyik spárgából, de érdemes tudni, hogy a fehér spárgát mindig meg kell pucolni felhasználás előtt, míg a zsenge friss zöldet nem szükséges.
Egyszerű spárga serpenyőben készítve
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg spárga
- 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
- 1-2 evőkanál vaj
- fél citrom frissen facsart leve
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A spárga elkészítési lépései serpenyőben:
- Először a spárgát alaposan mossuk meg, ha vannak fás részei azt vágjuk le.
- Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
- Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni.
- Ha kész le kell szűrni róla főzőlevet, majd szárazra törölni.
- Ezután az olajat és a vajat egy serpenyőben fel kell hevíteni, majd bele kell tenni a szárazra törölt spárgákat.
- 3-5 percig érdemes pirítani, sütni őket az egyik oldalukon, majd meg kell forgatni őket és a másikon is ugyanennyi ideig kell sütni. Először élénkebb színe lesz (főleg a zöld esetében), majd ahol sül, ott barnulni fog.
- Ha készre sült a frissen facsart citrom levével meglocsolhatjuk.
Készíthetünk hozzá mártogatóst, amelyet gazdagon lehet fűszerezni. A spárgának remek fűszerei a fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring is. Remek körete húsételeknek, de önmagában is fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!
Morzsás spárga:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez