Spárga melyik részét fogyasztjuk

Azoknál, akik előszőr készítenének spárgát, joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon a spárga melyik részét fogyasztjuk. A piacokon és bevásárlóközpontok polcain látható összekötegelt zöldségcsomagok kapcsán pedig ténylegesen ott lehetnek a kérdőjelek a fejünkben. A spárga nagyon egészséges zöldség, mely fogyasztása a szervezre igazán jótékony. Hiszen számos vitamint- ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Így érdemes a szezonban minél többet fogyasztani vagy feldolgozni belőle. Mivel a szezonja alig két hónap, ezért ajánlott télire eltenni belőle, hogy egész évben hozzájussunk a friss, zsenge zöldséghez. Remekül fagyasztható.

A spárga melyik részét fogyasztjuk?

Ehhez érdemes először is tudni, hogy létezik fehér-, zöld- és lila spárga is. A fehér spárgát még akkor szedik fel, amikor alig bújt ki a földből, szinte csak a föld alatt van. A zöld spárga ezzel szemben akkor kerül leszedésre, amikor a föld feletti hajtásai 20-25 cm magasra megnőttek. A napfény hatására zöldül be.

A hajtás legfinomabb – és egyben legzsengébb – része a spárgasípok feje.  Ugyanis ott a legpuhább és a legízletesebb is a zöldség.

A fehér színű íze lágyabb, azonban azt jellemzően pucolni kell. A zöld íze sokkal intenzívebb ízű, azonban az zsengébb, akár önmagában, frissen is fogyasztható. A lila spárga – mely meglehetősen ritkaságnak számít – a kettő keveréke ízvilágát tekintve, de az antioxidáns tartalma ez utóbbinak a legmagasabb. 

Tehát a spárga hajtását fogyasztjuk.

Mire figyeljünk a spárga vásárlása során?                                                           

A spárgát jellemzően kötegelve vásárolhatjuk, így nem feltétlenül látjuk, hogy mióta állhat az üzletek, piacok polcain. Érdemes minél frissebb, zsengébb zöldséget vásárolni.

Ha hazavittük. Otthon a feldolgozás előtt törjük ketté. Ahol ugyanis eltörik, odáig friss. A friss részét dolgozzuk fel, a másik részt akár meg is főzhetjük, ugyanis remek alaplevet biztosít rizottónak, krémlevesnek egyaránt. Vagy tegyük összedarabolva komposztálóba ha lehetőségünk van rá. A fehér spárga esetében ezt a friss részt is meg kell pucolni, a zöld esetében nem szükséges.

Érdemes enyhén citromos, sós vízben kicsit megfőzni őket, így finomabb lesz és a színét is megőrzi. Amennyiben kevés vajjal főzzük, még a kellemetlen mellékíze is megszűnik.

Számos módon felhasználható a legegyszerűbb módja a baconba tekert spárga, de lehet grillezni, sütni, vagy egyszerűen csap párolni is. Nagyon finom tésztákkal és a hollandi mártás szinte elmaradhatatlan kiegészítője.

A fehér spárgát inkább levesekhez, főzelékekhez használják fel, míg a zöld spárga a köretek, saláták kiváló alapanyaga. A lila spárga íze leginkább a fehér és a zöld keverékéhez hasonlítható.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom