Spárga kalória

A spárga kalória tartalma rendkívül alacsony, így remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és az anyagcserére is jótékony hatással van. Még a méregtelenítésben is szerepet játszik, hiszen vizelethajtó. Azonban ne ijedjünk meg, ha fogyasztása után a vizelet szaga megváltozik – nem jó irányba – ugyanis található benne egy kénes vegyület, mely e jellegzetességet adja. Ettől fogyasszuk bátran, mert rendkívül egészséges. Érdemes a szezonban minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle, mert a friss spárga szezonja nem tart sokáig. Ráadásul számos – a szervezet számára fontos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.  

10 dekagrammnyi spárga nagyjából 20 kalóriát tartalmaz. Ennél már szinte csak a retek tartalmaz kevesebbet. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória

Spárga kalória tartalma

10 dkg spárga az alábbi értékekkel bír:

  • 20 kcal
  • 2,2 g fehérje
  • 0,1 g zsír
  • 1,8 g szénhidrát (mely teljes egészében cukor)
  • 2,1 g rost

A spárga glikémiás indexe: 15

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom