Tartalomjegyzék
A spárga jótékony hatása talán kevésbé ismert, mint más zöldségek esetében (paradicsom, paprika, retek, cékla és folytathatnánk a sort). A spárgát a rügyeiért termesztik és fogyasztják, ám a Földközi-tenger térségében vadon is előfordul az erdőkben és az erdei tisztásokon. A görögök már 2500 éve ismerik és a neve is nekik köszönhető. Az asparagos szó ugyanis fiatal hajtást, nyelet jelent. A tavaszi zöldségek egyike, mely ugyan kevésbé várt, mint a retek, vagy az újhagyma, de ez csak azért van, mert nem ismerjük még annyira ezt a zöldséget. Sokan idegenkednek tőle, mert nem tudják hogyan készítsék el és tartanak attól, hogy nem friss zöldséget vásárolnak.
Spárga hatása
A spárga magas víztartalmú, hiszen 90%-a víz. Ezen kívül számos vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és rostokat tartalmaz, mely a szervezet számára igazán rendkívüli hatású. A kalória tartalma viszont meglehetősen alacsony – 10 dkg mindössze 20 kalóriát tartalmaz – így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendnek is. A benne található antioxidánsoknak köszönhetően megakadályozza a szabad gyökök káros hatását a sejtekben.
A gasztronómiai felhasználáson kívül a spárga gyógyhatása miatt is fontos, melyet már a görögök is alkalmaztak. A nyers spárga levét fogyasztva is jót teszünk a szervezetünkkel, de ez magas koncentráció tartalma miatt csak kis mennyiségben – maximum 0,5 dl egy nap – és azt is más zöldséglevekkel keverve érdemes fogyasztani.
Spárga jótékony hatása
Ez az egyik olyan zöldség, mely a leghatékonyabban segít megelőzni a folyadék felgyülemlését a májban, a belekben, a tüdőben és főként a vesében.
Gyógyászati javallatok:
- veseproblémák megelőzése (pl. vesekő)
- máj megbetegedései
- ízületi és reumás megbetegedések
- fizikai és szellemi fáradtság
- ásványianyag hiány
- szívritmus zavar (szapora szívdobogás)
- cukrok a vizeletben (cukorvizelés)
- cukorbetegség
A gyökereinek főzete és forrázata a magas vérnyomásos betegek szívritmus szabályozásában hasznos segítség. A súlyosabb tüdőbetegségek esetén is segíthet a felépülésben.
Ellenjavallatok
Jó folyadékkiválasztó tulajdonsága igen erőteljes, ezért irritáló lehet azok számára, akik már az érintett szervek megbetegedéseiben szenvednek (hólyaghurut, húgykövesség, húgyúti gyulladások stb.). Mivel purinban gazdag, ezért köszvényeseknek sem ajánlott. Továbbá az alábbi betegségek esetén is ajánlott a fogyasztásának kerülése: érelmeszesedés, heveny ízületi bántalmak.
Spárga feldolgozása
Táplálkozási célra a spárga rügyeit sós, cukros vízben megfőzik (kevés citrom leve segít az elszíneződését megakadályozni), vagy mártást, szószokat készítenek belőle. A hajtásvégek nyersen lereszelve salátákba is felhasználhatók.
A spárga – a spárga jótékony hatásai – spárga receptek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez