Tartalomjegyzék
A spárga hallal az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető gyors vacsora. Mely azon túl, hogy gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges is. Hiszen a spárga rengeteg vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Ráadásul a nagy része víz. Ugyanez elmondható a halakról is és köztudott, hogy nem vagyunk nagy halfogyasztó nemzet. Érdemes már csak ezért is kipróbálni ezt az egyszerű, de annál ízletesebb ételt, mely a spárga fűszerezésével pedig igazán különlegessé tehető. Készíthetünk hozzá hollandi mártást is, de anélkül is kitűnő.
Figyeljünk a spárga vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A rágós, szottyadt zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.
Egyszerű spárga hallal
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 darab alaszkai tőkehalfilé vagy bármilyen más halfilé
- 10-12 db zöld spárga
- 4 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
- 8 evőkanál liszt
- 6 dkg vaj
- citrom ízesítéshez, díszítéshez
- só – ízlés szerint
- őrölt bors – ízlés szerint
- petrezselyem a díszítéshez – elhagyható
A grillezett spárga elkészítése hallal lépésről – lépésre:
- Először a spárgákat alaposan mossuk meg, ha szükséges a fás végeit távolítsuk el, majd hagyjuk, hogy lecsöpögjön.
- Ezután a halfiléket is mossuk meg, ha szükséges a szálkákat távolítsuk el belőle.
- Majd szórjuk egy tányérba a lisztet és a fűszereket, keverjük össze az egészet.
- A lecsepegtetett halfiléket forgassuk meg a keverékben.
- Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat és a vajat, majd tegyük bele a lisztezett halszeleteket.
- Közepesnél kicsit nagyobb fokozaton süssük oldalanként 4-5 percig, majd vegyük ki.
- Közben a spárgát felforralt enyhén sós vízbe tegyük bele 3-4 percre, majd jeges vízbe hűtsük le. Csöpögtessük le.
- Készíthetünk hozzá sajtmártást is.
Sajtmártás recept
Hozzávalók:
- 2 dl főzőtejszín
- 12 dkg reszelt sajt – gouda vagy füstölt sajtok, akár keverve is)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál zabpehelyliszt – vagy bármilyen liszt
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- 2 dl víz
Elkészítése:
- Egy serpenyőben fel kell forrósítani az olívaolajat.
- Majd hozzá kell adni a zabpehelylisztet és pár percig keverni, pirítani.
- Ezután fel kell önteni a vízzel és addig kevergetni, amíg nem már nem lesz csomós.
- Majd fel kell önteni a főzőtejszínnel és fűszerezni ízlés szerint a sóval, borssal, szerecsendióval.
- Alaposan össze kell keverni és végül a sajtot is hozzá kell keverni.
- Néhány percig össze kell főzni és már készen is van.
Ha elkészült a spárgát tányérra szedjük, meglocsoljuk a sajtmártással és a fűszeres halat rátesszük. Citrom karikákkal, friss petrezselyem levéllel díszítjük. Kínálhatunk mellé főtt tojást és főtt burgonyát is. Jó étvágyat hozzá!
Pirított lazac spárgával:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez