Spárga hallal

A spárga hallal az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető gyors vacsora. Mely azon túl, hogy gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges is. Hiszen a spárga rengeteg vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Ráadásul a nagy része víz. Ugyanez elmondható a halakról is és köztudott, hogy nem vagyunk nagy halfogyasztó nemzet. Érdemes már csak ezért is kipróbálni ezt az egyszerű, de annál ízletesebb ételt, mely a spárga fűszerezésével pedig igazán különlegessé tehető. Készíthetünk hozzá hollandi mártást is, de anélkül is kitűnő.

Figyeljünk a spárga vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A rágós, szottyadt zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.

Egyszerű spárga hallal

Hozzávalók (2 személyre):

  • 2 darab alaszkai tőkehalfilé vagy bármilyen más halfilé
  • 10-12 db zöld spárga
  • 4 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
  • 8 evőkanál liszt
  • 6 dkg vaj
  • citrom ízesítéshez, díszítéshez
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • petrezselyem a díszítéshez – elhagyható

A grillezett spárga elkészítése hallal lépésről – lépésre:

  1. Először a spárgákat alaposan mossuk meg, ha szükséges a fás végeit távolítsuk el, majd hagyjuk, hogy lecsöpögjön.
  2. Ezután a halfiléket is mossuk meg, ha szükséges a szálkákat távolítsuk el belőle.
  3. Majd szórjuk egy tányérba a lisztet és a fűszereket, keverjük össze az egészet.
  4. A lecsepegtetett halfiléket forgassuk meg a keverékben.
  5. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat és a vajat, majd tegyük bele a lisztezett halszeleteket.
  6. Közepesnél kicsit nagyobb fokozaton süssük oldalanként 4-5 percig, majd vegyük ki.
  7. Közben a spárgát felforralt enyhén sós vízbe tegyük bele 3-4 percre, majd jeges vízbe hűtsük le. Csöpögtessük le.
  8. Készíthetünk hozzá sajtmártást is.

Sajtmártás recept

Hozzávalók:

  • 2 dl főzőtejszín
  • 12 dkg reszelt sajt – gouda vagy füstölt sajtok, akár keverve is)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt – vagy bármilyen liszt
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • 2 dl víz

Elkészítése:

  1. Egy serpenyőben fel kell forrósítani az olívaolajat.
  2. Majd hozzá kell adni a zabpehelylisztet és pár percig keverni, pirítani.
  3. Ezután fel kell önteni a vízzel és addig kevergetni, amíg nem már nem lesz csomós.
  4. Majd fel kell önteni a főzőtejszínnel és fűszerezni ízlés szerint a sóval, borssal, szerecsendióval.
  5. Alaposan össze kell keverni és végül a sajtot is hozzá kell keverni.
  6. Néhány percig össze kell főzni és már készen is van.

Ha elkészült a spárgát tányérra szedjük, meglocsoljuk a sajtmártással és a fűszeres halat rátesszük. Citrom karikákkal, friss petrezselyem levéllel díszítjük. Kínálhatunk mellé főtt tojást és főtt burgonyát is. Jó étvágyat hozzá!

Pirított lazac spárgával:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom