Spárga főzése

A spárga főzése nem bonyolult folyamat, mégis sokan ódzkodnak tőle. Pedig a spárga rendkívül egészséges zöldség, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel a szezonja nem tart túl sokáig érdemes akkor minél többet fogyasztani belőle. Azonban jó tudni, hogy a spárga le is fagyasztható, így a szezonon kívül is bármikor felhasználható. A fagyasztott spárga elkészítése pedig szinte megegyezik a friss zöldség felhasználásával. Fagyasztani lehet nyersen, vagy blansírozva is. Azonban akár friss felhasználásra, akár fagyasztásra vásároljuk, mindig törekedjünk a friss, ropogós zöldség beszerzésére. A szottyadt, nedvességét vesztett spárga már sokszor fás, szálkás, amely az élvezeti értékét nagyban csökkenti. Ha ilyen zöldséggel találkozunk, azt inkább ne vegyük meg.

Spárga főzése

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg zsenge, friss spárga (zöld vagy fehér)
  • fél citrom frissen facsart leve
  • kevés cukor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A ropogós spárga főzése lépésről – lépésre:

  1. Először a spárgát alaposan mossuk meg, ha vannak fás részei azt vágjuk le.
  2. Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
  3. Tegyünk fel egy lábosba vizat főni, amit sózunk, kicsit megcukrozunk.
  4. Kevés citrom levét is adjunk hozzá.
  5. Ha már fő tegyük bele a spárgákat és főzzük 3-5 percen keresztül.
  6. Akkor jó, ha már nem szálkás a vége.
  7. Ha elkészült szűrőlapáttal vegyük ki őket a vízből és tegyük át jeges vízbe, így a színe is megmarad.
  8. Hagyjuk benne nagyjából 2 percen keresztül, majd ebből is vegyük ki.
  9. Fűszerezzük sóval, borssal.

Ezután dolgozhatunk vele az adott recept szerint. Süthetjük, grillezhetjük vagy készíthetjük baconnal tekerve, úgy sütve. Számos feldolgozási módja lehetséges. Fűszerezhetjük kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal, bazsalikommal, oregánóval egyaránt. Ha mártogatóst is készítünk hozzá, elég azt fűszerezni.

Ha kizárólag főzve fogyasztanánk, akkor a főzési idők így változnak:

  • fehér spárga – 12-15 perc (mindig meg kell pucolni felhasználás előtt)
  • zöld spárga – 10-12 perc
  • lila spárga – 12-15 perc

A fehér spárgát inkább levesekhez, főzelékekhez használják fel, míg a zöld spárga a köretek, saláták kiváló alapanyaga. A lila spárga íze leginkább a fehér és a zöld keverékéhez hasonlítható.

Jó étvágyat hozzá!

Spárga pucolás és főzés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom