Spárga föld

A spárga föld nem különleges, de érdemes néhány dologra figyelni, mielőtt a spárgát elvetnénk. Érdemes kertben nevelni, ha van lehetőségünk rá, mivel a spárga nagyon egészséges. Magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma és sok a benne található rost is. Mivel a szezonja nem tart sokáig, ezért ajánlott abban az időszakban minél többet fogyasztani belőle.

Spárga vetése

A spárga vetése a tavaszi fagyokat követően lehetséges. A magokat érdemes megbízható forrásból beszerezni, lehetőleg olyan helyről, ahol a felmerülő – gondozási, vagy egyéb – kérdéseinkre is válaszolni tudnak. Ez leginkább a kertészeti szakáruházakban és a vetőmagboltokban adott.

Majd a vetését megelőzően ajánlott a földjét is megfelelően előkészíteni.

Milyen a jó spárga föld?

A spárga leginkább a homokos, enyhén meszes talajban fejlődik jól. A kötött, agyagos talajt nem viseli el. Azonban sokszor – főleg kezdő kertészkedőként – nem tudjuk biztosan, hogy milyen is a kertünk földje. Szóval honnan tudhatjuk biztosan, hogy milyen a kertünk talaja?

A talaj szerkezete

A talaj kötöttségét, szerkezetét az alábbiak alapján egyszerűen meg lehet állapítani. Érdemes ehhez a kertünk talaját összegyúrni:

  • A vizes homoktalajból gyúrt földdarab állandóan szétesik a kezünk között.
  • A közepesen kötött vályogtalajból gyúrt giliszta nem esik szét, de nem is nagyon hajlítható.
  • A kötött agyagos talajból gyúrt giliszta olyan hajlékony, képlékeny, hogy a fazekasok megirigyelnék, de a kertészkedők ennek nem annyira örülnek.

Talaj savassága

A spárga az enyhén meszes talajokat kedveli.

A növények többsége a semleges kémhatású talajokat kedveli. Ám vannak kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények. Ilyenek például a rododendronok, erika, szelídgesztenye. Illetve vannak meszes talajt kedvelők, mint például a barackfélék, bab, kömény, sziklakerti növények.

Igen ám, de honnan tudjuk, hogy a kertünkben lévő talaj meszes-e?

Ennek megállapítása sem ördöngősség! Ugyanis, ha a talajra háztartási sósavat csepegtetünk, és az erősen pezsegni kezd, akkor sok meszet tartalmaz. Ha nem kezd pezsegni, akkor valószínű, hogy savanyú. Az ország nyugati határszélén, vulkáni hegyeink erdőtalajain és a réti talajokon kimért telkeken jellemzően savanyú, míg a mészkőhegyek és dombvidéki kertek talaja általában semleges vagy meszes.

Indikátor papír segítségével pontosan megállapítható a talaj kémhatása. Ehhez egy pohárba egyharmad részig földet kell tenni, majd fel kell tölteni vízzel és el kell kevergetni. A teljes ülepedés és letisztulás után, bele kell mártani az indikátor papírt. Ha a:

  • a pH: 6-7 -> akkor a talaj semleges, vagyis nagyon jó
  • a pH: 5 -> enyhén savanyú
  • a pH: 8 -> enyhén lúgos, vagyis meszes

Ha pH 4 alatti vagy pH 9 fölötti, akkor már szélsőséges, javításra szoruló talajról beszélünk. A savanyú talajok mészporral könnyedén javíthatók. Indikátorpapír vegyszerboltokban és iskolai szemléltetőeszközöket forgalmazó üzletben beszerezhető.

Talaj humusztartalma

A sötétebb színű talajok több szervesanyagot tartalmaznak, mint a világos színűek. Minél sötétebb a kertünk talaja, annál jobb. Becsüljük meg a talaj felső rétegét, mert az a legértékesebb. A talaj humusztartalma könnyedén javítható istállótrágyával vagy komposzttal egyaránt. Mindkettőből sok kell, négyzetméterenként legalább 10 kg.

Növelik a talaj szervesanyag és humusztartalmát az ott termő növények és gyomok beásott maradványai is: gyökér, levél, szár. (Ilyenkor azonban érdemes arra figyelni, hogy beteg növényi részeket ne ássunk bele a talajba, mert akkor tovább terjedhet a betegség. A beteg részeket ajánlott azonnal megsemmisíteni.) A spárga betegségei is könnyedén terjedhetnek a nem megfelelően kezelt beteg növényi részektől.

A spárga a közepesen tápanyagdús talajokat kedveli. Ezért érdemes már ősszel előkészíteni a földjét. A talajt ajánlott a talajlakó károkozókkal szemben fertőtleníteni, majd gyom mentesíteni és így trágyázni meg a földet. Alaposan el kell benne dolgozni, majd tavasszal már kezdődhet a magok vetése.

Spárga:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1rga_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom