Spárga felhasználása

A spárga felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Főleg a gyerekek nem rajonganak érte, pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük. Ráadásul ez a zöldség – köszönhetően annak, hogy remekül fagyasztható – egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a spárga szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.

Spárga felhasználása – nyersen

A spárga felhasználása történhet nyersen vagy párolva főzve is. Nyersen főleg a zöld spárgát használjuk saláta alapanyagként. Jellemzően más zöldségekkel – paradicsom, uborka, retek, avokádó, cékla stb. – keverésével. De gazdagíthatjuk a salátát főtt húsokkal, sonkával, sajttal, főtt tojással egyaránt. A spárga kalória tartalma ráadásul igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet.

Spárga felhasználása párolva, főve, sütve

A spárga leggyakoribb feldolgozási módja párolva vagy főzve történik. Így készül a spárgakrémleves, a csőben sült spárga is. Sült feldolgozási módja esetén is elő pároljuk vagy blansírozzuk. Így készülnek a spárgás köretek, de a tészták, rakott spárgás ételek is, melyek nagyon sokféleképpen variálhatók.

A spárga fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatású ételeket készíthetünk a levesen át egészen a főételekig. 

Kevésbé ismert a lila spárga, mely nagyon kellemes ízhatású, érdemes kipróbálni, ha lehetőségünk nyílik rá.

Spárga tárolása

A friss spárga hűtőszekrény zöldséges rekeszében 4-5 napig eltartható. Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik. Nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe csomagolva tároljuk.  

A friss spárga vásárlásánál érdemes csak a friss, zsenge zöldséget megvásárolni. Ami szálkás, fás, kemény, az már nem friss.  Ha a vásárlást követően mégsem tudjuk azonnal felhasználni, inkább fagyasszuk le, hiszen a spárga remekül fagyasztható zöldség.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom