Spárga fasírt

A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a spárga fasírt kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A spárgából készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmértük a mennyiséget a friss, zsenge zöldség láttán. Pedig a spárga rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, hogy egész évben rendelkezésünkre álljon a fagyasztóban.

A spárga fűszerezésével, különböző fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.

Egyszerű spárga fasírt recept

 Hozzávalók:

  • 50 dkg megtisztított zöld spárga
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db száraz zsemle
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 db egész tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz

A spárga fasírtok elkészítése lépésről – lépésre

  1. Először a spárgát meg kell mosni, a keményebb végét le kell törni (ahol elroppan, onanntól friss) és apróbb darabokra kell vagdosni (1-2 cm).
  2. Majd a fokhagymát meg kell pucolni, összezúzni, kevés olajon kicsit meg kell pirítani és rá kell tenni az összedarabolt spárgát.
  3. Kicsit együtt kell pirítani, majd fűszerezni ízlés szerint és fedő alatt puhára kell párolni. Kevés vizet lehet adni hozzá, ha szükséges.
  4. Közben a száraz zsemléket be kell áztatni kevés vízbe – vagy tejbe – és utána ki kell nyomkodni.
  5. Az elkészült spárgát hagyni kell kihűlni, hogy dolgozni tudjunk vele.
  6. A kihűlt zöldséghez keverjük a kinyomkodott zsemléket, majd hozzáadjuk a tojásokat, kicsit sózzuk és ha szükséges tovább fűszerezzük.
  7. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy összeálljon mikor gombócokat formálunk belőle.
  8. A gombócokat kicsit lapítjuk és zsemlemorzsába forgatjuk.
  9. Forró olajba kisütjük és már tálalhatjuk is.

Kínálhatjuk mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható.

https://egy.hu/gasztro/gyors-fuszeres-finomsag-zoldseges-tocsni-107250

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom