Tartalomjegyzék
A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a spárga fasírt kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A spárgából készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmértük a mennyiséget a friss, zsenge zöldség láttán. Pedig a spárga rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, hogy egész évben rendelkezésünkre álljon a fagyasztóban.
A spárga fűszerezésével, különböző fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.
Egyszerű spárga fasírt recept
Hozzávalók:
- 50 dkg megtisztított zöld spárga
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db száraz zsemle
- 3 evőkanál liszt
- 2 db egész tojás
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
A spárga fasírtok elkészítése lépésről – lépésre
- Először a spárgát meg kell mosni, a keményebb végét le kell törni (ahol elroppan, onanntól friss) és apróbb darabokra kell vagdosni (1-2 cm).
- Majd a fokhagymát meg kell pucolni, összezúzni, kevés olajon kicsit meg kell pirítani és rá kell tenni az összedarabolt spárgát.
- Kicsit együtt kell pirítani, majd fűszerezni ízlés szerint és fedő alatt puhára kell párolni. Kevés vizet lehet adni hozzá, ha szükséges.
- Közben a száraz zsemléket be kell áztatni kevés vízbe – vagy tejbe – és utána ki kell nyomkodni.
- Az elkészült spárgát hagyni kell kihűlni, hogy dolgozni tudjunk vele.
- A kihűlt zöldséghez keverjük a kinyomkodott zsemléket, majd hozzáadjuk a tojásokat, kicsit sózzuk és ha szükséges tovább fűszerezzük.
- Annyi lisztet adunk hozzá, hogy összeálljon mikor gombócokat formálunk belőle.
- A gombócokat kicsit lapítjuk és zsemlemorzsába forgatjuk.
- Forró olajba kisütjük és már tálalhatjuk is.
Kínálhatjuk mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható.
https://egy.hu/gasztro/gyors-fuszeres-finomsag-zoldseges-tocsni-107250
Vissza a kategória cikkeihez