Spárga fagyasztása

A spárga fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár elkészítése leginkább a spárga szezonban kerül előtérbe, ezáltal egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a spárga fagyasztása is egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a spárga hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Ráadásul számos egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel alapanyaga is, melyet ilyen formában sokkal könnyebben készíthetünk már el.

Tartósítási módok egykor és ma

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Spárga fagyasztása

A hűtőszekrények, fagyasztóládák megjelenése ismét új korszakot nyitott a tartósításban. Ami egyszer pedig már működött más formában, azt kezdtük el használni ismét. Aki pedig nem szeret befőzni, vagy egyszerűen inkább a nyers zöldségeket, gyümölcsöket részesíti előnyben, a fagyasztás mellett is dönthet. Akárcsak számos zöldség a spárga is lefagyasztható.

Mire figyeljünk a spárga fagyasztása során?

  1. Először is figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. A spárga esetében ez különösen igaz, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vásároljuk meg. Ugyanis a nedvességet vesztett zöldség már szálkás, fás, amit nem tudunk jól elkészíteni.
  2. A spárgát, ha nem használjuk fel azonnal, akkor nedves konyharuhába tekerve, függőlegesen állítva egy vízzel telt edényben – hűtőszekrényben tartva – még 2-3 napig eltárolható.  
  3. Ha nem készítjük el néhány napon belül, akkor fagyasszuk le.
  4. Ehhez először alaposan mossuk meg.
  5. A fehér spárgát minden esetben szükséges megpucolni. A zöld spárgát, ami zsenge, friss, nem szükséges.
  6. Az esetleges fás részeket távolítsuk el. A hajtás alsó részét ott törjük el, ahol roppan. Ezeket a vastagabb, kevésbé zsenge részeket is vétek kidobni, ugyanis mártásnak, krémlevesnek felhasználhatók. De csak abban az esetben, ha nem keserű!
  7. Majd a kívánt méretre vágjuk fel őket a könnyebb kezelés miatt.

Fagyasztani lehet nyersen, bezacskózva a kívánt mennyiséget, de lehet előtte blansírozni is. A fagyasztás nagy előnye, hogy a későbbi felhasználásának megfelelően dolgozhatjuk fel. Így előre készülünk magunknak. Ebben az esetben egy hétköznapi gyors vacsora is sokkal könnyebben elkészíthető.

Fagyasztott spárga felhasználása

A fagyasztott spárgát közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból. Nem szabad felengedni, hanem egy gyors vizes öblítést követően még fagyottan kell felhasználni. Elkészítése megegyezik a friss spárga elkészítésével. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen készülhet belőle leves, szószok, grillezett, rántott változat, hideg saláta vagy tésztás ételek egyaránt.

A spárgához jól harmonizáló fűszerek a fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring is. Remek körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak, de önmagában is fogyasztható.

Fagyasztott élelmiszerek helyes kiolvasztása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom