Spárga elkészítése

A spárga elkészítése nem bonyolult folyamat, bár nem mindegy, hogy zöld vagy fehér spárga kerül-e feldolgozásra. Ugyanis különbség van a két féle spárga íze, tisztítása, feldolgozása, főzési ideje között is. Mielőtt egy spárgás étel elkészítésébe fogunk, mindenképpen nézzük meg, hogy milyen spárgát javasolnak az elkészítéséhez.

A spárga szezonja áprilistól indul és mivel nem tart túl hosszú ideig, érdemes belőle minél többet fogyasztani és akár fagyasztani is télire. Ugyanis a spárga – legyen fehér, zöld vagy akár lilanagyon egészséges, mely számos vitamint-, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel pedig alacsony a kalória tartalma, akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, sőt létezik spárga diéta is.

Spárga vásárlása

Érdemes a vásárlás során csak friss, zsenge zöldséget vásárolni. Ami már szottyadt, elvesztette a ruganyosságát, nedvesség tartalma csökkent, azt már ne vásároljuk meg. Ha a körmünket kicsit belemélyesztjük a hajtásokba, akkor, ha könnyedén belemegy, friss a zöldség.

Ha hazavittük javasolt mielőbbi feldolgozása, ugyanis hamar megromlik. Hűtőbe téve – nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába tekerve – egy-két napig még tárolható. Ha ennyi idő alatt nem tudjuk feldolgozni, inkább fagyasszuk le.

Spárga tisztítása

A fehér spárgát mindig meg kell pucolni és a fás részeit el kell távolítani. Majd alaposan megmosni és aztán kerülhet feldolgozásra.

TIPP: A kevésbé zsenge részéit is érdemes megfőzni, ugyanis remek alaplé készülhet belőle, melyet felhasználhatunk rizottókhoz, krémlevesekhez, de akár szószokhoz, mártásokhoz is.

A zöld spárga nagy előnye, hogy nagy tisztítást nem igényel, ugyanis nem szükséges megpucolni. Elegendő, ha alaposan – többszöri váltóvízben – megmossuk és a friss részénél elroppantjuk. Ahol eltörik, addig friss. A fás szárvégeket viszont mindenképpen el kell távolítani, különben keserű lesz tőle az elkészített étel. Ezt a fajtát nyersen salátákba darabolva vagy reszelve is lehet fogyasztani.

A lila spárga tisztítása a zöld változatéval megegyező.

Spárga elkészítése

Mindegyik fajtát érdemes néhány percig blansírozni, majd úgy készíteni el, akár egyszerűen kevés vajon megsütve. A fehér spárga főzési ideje hosszabb kb. 15-20 perc, a zöld esetében 10-13 perc is elegendő. Fontos, hogy ne főzzük, süssük túl sokáig, különben szétesik. Jellemzően sütni, grillezni szokták, de tésztás ételekhez, akár főzni is. Ajánlottabb kíméletes párolása – vajon párolva az igazi – mert úgy a szervezet számára hasznos ásványi anyagok, vitaminok is jobban benne maradnak. Remek akár önmagában hollandi mártással, de körete lehet húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.

Párolni, sütni, grillezni is nagyon egyszerű és nem időigényes, ráadásul a spárga fűszerezése során különböző ízhatásokat érhetünk el.

Spárga pucolás és főzés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom