Spárga elkészítése serpenyőben

A spárga elkészítése serpenyőben is lehetséges, bármelyik fajtáról legyen is szó. A tavasz eljövetelével újra előtérbe kerülnek a friss és ízletes tavaszi zöldségek, köztük a spárga is. Ez az egyszerű és gyorsan elkészíthető recept bemutatja, hogyan készítsük el a spárgát serpenyőben úgy, hogy az ízek valóban kiemelkedjenek és összhangban legyenek.

A spárga szezonja áprilistól indul és mivel nem tart túl hosszú ideig, érdemes belőle minél többet fogyasztani és akár fagyasztani is télire. Ugyanis a spárga nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel pedig alacsony a kalória tartalma, akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, sőt létezik spárga diéta is.

Mire figyeljünk a spárga vásárlása során?

A spárga kiválasztása kulcsfontosságú az ízek maximális kihozatalához. Keressünk friss, rugalmas és élénk színű példányokat. A sötét foltok, fás vagy puha részek elkerülése érdekében érdemes alaposan átnézni a spárgát a vásárlás előtt és csak friss, zsenge zöldséget vásárolni.

Spárga elkészítése serpenyőben

Hozzávalók:

  • fél kg friss spárga
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál friss citrom facsart leve
  • só, bors – ízlés szerint
  • reszelt parmezán sajt – elhagyható  

Elkészítése:

  1. Először alaposan mossuk meg a spárgát, majd a fás részeit távolítsuk el.
  2. Próbáljunk egyforma vastagságúakat használni, hogy egyformán meg tudjanak puhulni.
  3. Melegítsük fel az olajat vagy vajat egy serpenyőben és adjuk hozzá a megpucolt, összezúzott fokhagymát is.
  4. Pároljuk egy fél percig és a spárgákat helyezzük a serpenyőbe.
  5. Hagyjuk néhány percig pirulni az egyik oldalukat fedővel lefedve, majd fordítsuk a másik oldalukra és úgy is hagyjuk pirulni, párolódni kb. oldalanként 5-6 percig, attól függően, hogy milyen vastag a spárga.
  6. Ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és locsoljuk meg a citromlével.
  7. Azonnal tálaljuk.

Szórhatunk rá frissen reszelt parmezán sajtot. Önmagában, de hús- és halételek, sajtok mellé is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

Ez az egyszerű és kifinomult spárga recept ideális választás azoknak, akik gyorsan elkészíthető, mégis ízletes fogást keresnek. Bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet, legyen az egy gyors ebéd vagy egy különleges vacsora.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom