Spárga blansírozása

A spárga blansírozása történhet friss feldolgozás előtt, de akár a fagyasztóba szánt zöldséget is blansírozhatjuk. Nemcsak zöldséget, gyümölcsöt is lehet blansírozni. Ezzel az eljárással ugyanis megelőzzük, hogy a fagyasztószekrényből elővett zöldségek, gyümölcsök hűtőízű íztelen, színtelen, gumiszerű állagúvá váljanak. Ugyanis az általa kiváltott hősokk következtében meg lehet őrizni a ropogós állagukat, eredeti színüket egyaránt.

Azonban sokszor a könnyebb feldolgozás érdekében blansírozunk, – paradicsom, őszibarack, sárgabarack esetében – ami segít, hogy a héj könnyebben elváljon a zöldség vagy gyümölcs húsától. A lekvárfőzéseknél és a paradicsom befőzésnél is használható, ha szeretnénk a hámozás egy egyszerűbb módját alkalmazni.

Spárga blansírozása

Hozzávalók:

  • víz
  • frissen facsart citrom leve
  • tetszőleges mennyiségű spárga (fehér vagy zöld)

A spárga blansírozásának folyamata lépésről lépésre:

  1. Tegyünk fel egy edénybe vizet forrni.
  2. Közben a spárgát alaposan mossuk meg. Ha fehér a spárga azt meg is kell pucolni. (A zöld spárgát nem szükséges pucolni, főleg, ha friss, zsenge.)
  3. Ha vannak fás részei azokat vágjuk le. Tetszőleges méretűre daraboljuk össze.
  4. Ha már forr a víz, akkor tegyük bele az összedarabolt zöldséget kevés sót és – a színének megőrzése miatt – kevés citromlevet is tegyünk hozzá.
  5. 3 percig hagyjuk főni az újra forrástól számítva.
  6. Majd szűrőlapáttal szedjük jeges vízbe, amiben szintén hagyjuk 2 percig.
  7. Ezután szűrjük le.

Ez a hősokk segít a ropogósság és a színének megtartásában is. Ezután lehet vele tovább dolgozni: akár elkészíteni sütve, grillezve, levesnek, mártásnak stb. Vagy bezacskózva – a későbbi felhasználásnak megfelelő mennyiségben – mehet a fagyasztószekrénybe.

Ezzel az eljárással szinte bármilyen zöldség és gyümölcs lefagyasztható. Azonban a tököt és az uborkát nem lehet blansírozni, azokat érdemes legyalulva, bedobozolva vagy zacskókba téve a fagyasztóba rakni.  

Spárga tökéletes elő- és elkészítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom