Spárga ára

A spárga ára szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a spárga – annak ellenére, hogy rendkívül egészséges – nem olyan népszerű csemege és sokan félnek a feldolgozásától is. Nem nagy mennyiségben termesztjük és az sem egészében hazai piacra. Hazánkban a Csongrád megyei Öttömös környékén termesztik legnagyobb mennyiségben ezt az egészséges zöldséget. Itt évről-évre Spárgafesztivált is tartanak, ahol nemcsak kulturális és gasztronómiai programokkal, de érdekes – a spárga termesztéssel, a spárgával kapcsolatos – előadásokkal is várják az érdeklődőket.

Spárga ára

A spárga árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, mivel azokat általában áprilisig a spanyol és esetleg olasz termés uralja.
  2. A másik pedig az időjárás, ráadásul egy nagyon igényes növényről van szó, mely csak a 3. évtől fordul termőre.

Továbbá, mivel nagy százalékát víz teszi ki, folyamatos hűtést is igényel, hogy ne fonnyadjon meg. Ez is növeli az előállítási költségeit. Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a spárga – de akár bármilyen gyümölcs vagy zöldség – ára.

Az árak alakulásáról

A felvásárlási árak a korábbi évekhez hasonlóan tág határok között mozognak. A hazai fogyasztás alacsony, inkább az exportpiacokra történő értékesítés a meghatározó. Jellemzően a fehér spárga ára alacsonyabb, mint a zöld spárga ára. Azonban az utóbbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy bár a spárga meglehetősen drága zöldség az ára nem feltétlenül emelkedik évről-évre. 2016-ban például alacsonyabb volt az ára, mint az azt megelőző év azonos időszakában. De általánosságban az is elmondható, hogy igen drága zöldségről van szó, melyet érdemes akciókban, vagy szedd magad keretén belül beszerezni, ha lehetőségünk van rá.

Spárga érdekességek a nagyvilágból

Világszinten a legnagobb spárga termelő ország Kína. A hazai felhasználáson túl jellemzően szinte csak az USA-ba exportál, így Európában ezzel nem találkozunk. Ezután Peru következik. Az ott termesztett növény érési ideje nem esik egybe a hazai spárga szezonnal, így Európában november és február között lehet találkozni perui spárgával is.  Perut az Európai Unió követi a rangsorban, mely összes termeléséből a hazai spárga termesztés nagyjából 2 %-ot tesz ki.

Spárga:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom