Spárga a babáknak

Vajon mikortól adható spárga a babáknak? A spárga szezon idején érdemes az értékes, vitamindús zöldségből minél többet fogyasztani, mert nagyon egészséges. A vitamin – és ásványi anyag tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a spárga jótékony hatása érezhető a szervezet számára is. Könnyen emészthető, lédús és kevés kalóriát tartalmaz. Bár nem igazán ismerjük, ezért tartunk tőle, pedig számos módon felhasználható.

Mikortól adható spárga a babáknak?

Ugyan nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik. A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával.

Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, kerülhet először a babák tányérjára. Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket.

Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok. Spárgát a 9. hónap körül már kínálhatunk a babáknak.

Mire érdemes figyelni, ha spárgát adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni feldolgozás előtt.
  • A babáknak csak főzve vagy párolva adjuk.
  • Inkább a zsenge, friss végeit adjuk a babáknak, a szár részt magunk fogyasszuk el.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Csak egészséges, friss spárgát adjunk a babáknak, olyat ne, ami sérült, pudvás.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a spárga is okozhat allergiát. Mindenképpen érdemes figyelni az spárga allergia tüneteire, ha először adunk a babának a gyümölcsből. Főleg mivel puffadást, hasfájást is okozhat. Először csak egy keveset érdemes adni, majd kivárni 3-4 napig, amíg más újdonságot nem kap. Az esetleges allergiás reakcióknak ennyi idő elég a megjelenésükig.
  • A spárga gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt a baba vizelete erősebb szagú lesz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom