Párolt spárga

A párolt spárga az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető köret ebből a nagyon egészséges zöldségből. A spárga vitamin– és ásványi anyag tartalma ugyanis meglehetősen magas és sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen a hatása a szerveztre igazán jótékony. Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni.

Párolt spárga készítése, párolási ideje

A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.

Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.

Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.

A spárga párolásához szükséges idő: 5-7 perc. Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána.  A spárga fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint.

Spárga párolása lépésről – lépésre

  1. Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
  2. Közben készítsük elő a spárgát: alaposan mossuk meg, a végeit csípkedjük le, az esetleges fás részeit vágjuk le, majd egyenletes darabokra vagdossuk fel.
  3. Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a spárga darabokat.
  4. Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldségekkel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
  5. 5-7 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, egy villával szurkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e.
  6. Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.

Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.

Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:

Vajon párolt spárga

Persze vajon is lehet spárgát párolni. Ebben az esetben a feldarabolt spárgákat a felforrósított vajba kell tenni, majd a lángot visszavéve kell takarékon párolni a kívánt puhaság eléréséig. Ha szükséges kevés vizet adjunk hozzá, hogy ne égjen le.

Párolt spárga sajtmártással

A párolt spárga önmagában is kitűnő étel, de remek körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. Készíthetünk hozzá ízletes sajtmártást is.

Sajtmártás recept

Hozzávalók:

  • 2 dl főzőtejszín
  • 12 dkg reszelt sajt – gouda vagy füstölt sajtok, akár keverve is)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt – vagy bármilyen liszt
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • 2 dl víz

Elkészítése:

  1. Egy serpenyőben fel kell forrósítani az olívaolajat.
  2. Majd hozzá kell adni a zabpehelylisztet és pár percig keverni, pirítani.
  3. Ezután fel kell önteni a vízzel és addig kevergetni, amíg nem már nem lesz csomós.
  4. Majd fel kell önteni a főzőtejszínnel és fűszerezni ízlés szerint a sóval, borssal, szerecsendióval.
  5. Alaposan össze kell keverni és végül a sajtot is hozzá kell keverni.
  6. Néhány percig össze kell főzni és már készen is van.

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom