Lila spárga

A fehér és a zöld mellett létezik lila spárga is. A spárga nagyon egészséges zöldség, mely számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül kalóriában szegény, de rostban gazdag, így a fogyókúrás étkezés remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik spárga diéta is. Mivel azonban a szezonja nem tart csak néhány hónapig, érdemes abban az időszakban minél többet fogyasztani belőle. De mivel remekül le is fagyasztható, akár a mélyhűtőbe is betárolhatunk belőle, így egész évre biztosítva a friss, zsenge zöldséget a család számára.

Ráadásul igazán könnyen és számos módon elkészíthető. Remek saláták vagy egyszerű gyors, ízletes ételek készíthetők belőle. Sokan nem rajonganak érte, mivel az íze nem karakteres és kissé kesernyés is, de a spárga fűszerezésével remek ízhatások érhetők el. Érdemes bátran próbálkozni vele. Rendszeres fogyasztása mellett pedig számos betegség megelőzhető.

Miben különbözik a lila spárga?

A lila színű növények – így például a lila káposzta, a lila hagyma, lila kukorica stb. – tele vannak a szervezet számára hasznos összetevőkkel. A lilahagyma fogyasztása jótékonyabb a szervezet számára, mint a vöröshagymáé, érdemes ezért az étkezések során előtérbe helyezni.

Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb egy zöldség vagy gyümölcs annál magasabb az antioxidáns és tápanyagtartalma.

Hol kapható lila spárga?

A tavaszi spárga szezonban szinte minden piacon elérhető a zöld vagy a fehér spárga, de vajon mi a helyzet ezek lila változataival? Lila spárgával jóval kevesebb helyen találkozhatunk, annak ellenére, hogy az íze frissen és nyersen finomabb, még a zöld spárgánál is. Íze hasonlatos a fehér és a zöld spárga keverékéhez. Mivel az íze édesebb is a többinél, az igazi spárga rajongók eperrel keverve is ajánlják. Főleg mivel az eper és a spárga szezonja egy időszakra esik, érdemes kipróbálni. Ugyan a spárga ára ebben az esetben drágább, mivel sokkal ritkábban lehet szüretelni.

Spárga hatása

A spárga hatása abban rejlik, hogy magas víztartalma mellett számos – a szervezet számára fontos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz.

Hatékony segítség:

  • méregtelenítésnél, hiszen magas a rost tartalma és alacsony a kalória tartalma
  • vizelethajtásnál, mivel magas a kálium tartalma
  • hajszálerek erősítésére
  • a koleszterinszint csökkentésére

Érdemes azonban tudni, hogy sok spárga fogyasztását követően megváltozik a vizelet szaga, melyet egy kénvegyület – a metil-merkaptán – okoz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Címlapkép: Lila zöldségek (forrás: https://nlc.hu/gasztro/20170207/lila-kukorica-rizs-edesburgonya-sparga-antioxidans-vitamin)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom