Grillezett spárga

A grillezett spárga rengeteg módon készíthető. Akár baconba is tekerhetjük, de grillezhetjük önmagában is. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a spárgának sokféle fűszere van. Ilyen a tárkony, a kakukkfű, rozmaring, oregánó, de akár a gyömbér is, a szokásos són, borson kívül. Érdemes ezekkel kísérletezni. Ha mártogatóst is készítünk a spárga mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Ha baconba tekerjük a spárgát, akkor óvatosan bánjunk a sóval, mert a szalonna már önmagában is sós. Figyeljünk a spárga vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A rágós, szottyadt zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.

Egyszerű grillezett spárga receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg spárga
  • 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A grillezett spárga elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a grillt készítsük elő, hogy mire a zöldség elkészül, már lehessen is sütni.
  2. Majd a páccal folytassuk, mert annak jót tesz, ha áll.
  3. Ehhez a fokhagymát tisztítsuk meg, majd nyomjuk bele az olajba. Ehhez keverjük hozzá a szójaszószt is és alaposan kavargassuk össze. Tegyük félre.
  4. Majd a spárgát alaposan mossuk meg, ha fehér spárga, akkor pucoljuk is meg, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  5. Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
  6. Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 2-3 percig főzni.
  7. Ha kész le kell szűrni róla főzőlevet, szárazra törölni.
  8. Majd vagy egyenként, vagy 4-5 spárgát összetűzve megkenjük a zöldséget a páccal és feltesszük őket a grillsütőre.
  9. Még tovább fűszerezhető sóval, borssal már a grillen.
  10. 6-8 percig érdemes mindkét oldalukat sütni.
  11. Átfordítás után a másik oldalát is sózzuk, borsozzuk.

Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, cukkini – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetünk hozzá mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

Grillezett spárga:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom