Tartalomjegyzék
A grillezett spárga rengeteg módon készíthető. Akár baconba is tekerhetjük, de grillezhetjük önmagában is. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a spárgának sokféle fűszere van. Ilyen a tárkony, a kakukkfű, rozmaring, oregánó, de akár a gyömbér is, a szokásos són, borson kívül. Érdemes ezekkel kísérletezni. Ha mártogatóst is készítünk a spárga mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Ha baconba tekerjük a spárgát, akkor óvatosan bánjunk a sóval, mert a szalonna már önmagában is sós. Figyeljünk a spárga vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A rágós, szottyadt zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.
Egyszerű grillezett spárga receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg spárga
- 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szójaszósz
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A grillezett spárga elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a grillt készítsük elő, hogy mire a zöldség elkészül, már lehessen is sütni.
- Majd a páccal folytassuk, mert annak jót tesz, ha áll.
- Ehhez a fokhagymát tisztítsuk meg, majd nyomjuk bele az olajba. Ehhez keverjük hozzá a szójaszószt is és alaposan kavargassuk össze. Tegyük félre.
- Majd a spárgát alaposan mossuk meg, ha fehér spárga, akkor pucoljuk is meg, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
- Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
- Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 2-3 percig főzni.
- Ha kész le kell szűrni róla főzőlevet, szárazra törölni.
- Majd vagy egyenként, vagy 4-5 spárgát összetűzve megkenjük a zöldséget a páccal és feltesszük őket a grillsütőre.
- Még tovább fűszerezhető sóval, borssal már a grillen.
- 6-8 percig érdemes mindkét oldalukat sütni.
- Átfordítás után a másik oldalát is sózzuk, borsozzuk.
Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, cukkini – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetünk hozzá mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
Grillezett spárga:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez