Fehér spárga

A fehér spárga az egyik legismertebb spárga fajta. A spárgavirágúak rendjébe és a spárgafélék családjába tartozik és már az ókori rómaiak és egyiptomiak is ismerték. Európában és Ázsiában is őshonos, de hazánkban csak a 15-16. századtól ismert. A 20. század elejéig pedig szinte csak a főúri kertekben volt megtalálható. Nagyüzemi termesztése is csak az 1920-as években kezdődött el.

Hazánkban mind a mai napig kevésbé nagy népszerűségnek örvend. Többek között a népszerűsítése is célja volt a Spárgafesztivál életre keltésének. E rendezvényt 1994 óta rendezik meg minden évben Öttömösön – egy Csongrád megyei településen – aminek a környékén a hazai spárga termesztés nagy része is összpontosul.

Azonban az utóbbi években egyre többen keresik a szezonban. Ez pedignem véletlen, hiszen rendkívül egyszerűen kezelhető, bár sokan tartanak tőle. Érdemes mindenképpen csak zsenge, friss zöldséget vásárolni. Ugyanis a foltos, szottyadt, levét vesztett zöldség már keserű is lehet, így az ebből készült étel élvezhetetlen lesz.

Pedig számos módon felhasználható, könnyedén, elkészíthető, akár le is fagyasztható. A spárga fűszerezésével pedig igazán különleges ízhatások érhetők el.

Fehér spárga

Megkülönböztetünk termesztésben fehér-, lila– és zöld spárgát is. A fehér spárga az egyik legismertebb a spárgák között.

A vetése kizárólag a tavaszi fagyok elmúltával kezdődhet, ugyanis nem tűri jól a hideget. Főleg kiskerti termesztése jelentős. Biokertben is nevelhető. Érdemes napos helyet keresni számára, mivel fény- és melegigényes növény. Valamint a helyigénye sem kevés. A tápanyagdús, enyhén meszes talaj a megfelelő számára. Tudni kell azonban, hogy a termesztése időigényes folyamat, mivel a magról nevelt spárga csak a harmadik évtől szedhető.

Fehér spárga fogyasztása

A zárt fejű megvastagodott hajtásait, az úgynevezett sípjait fogyasztjuk. Melyek rendkívül gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban egyaránt. Nem véletlenül a tavaszi hónapok egyik legértékesebb tápanyaga. Magas a vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is, és több, mint 90%-a víz. Hatása a szervezetre igazán jótékony, mely főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

A fehér spárgát minden esetben meg kell pucolni – míg a zöldet pl. nem – és alaposan, több váltóvízről is megmosni. Az esetleges fás részeit le kell vágni. Ahol eltörik a sípja, odáig érdemes felhasználni. A fás részei keserűek lehetnek, azt ne használjuk fel.

A fehér spárgából leggyakrabban krémleves, vagy párolt spárga készül hollandi mástással, de számos egyéb módon felhasználható. Hiszen a spárgás receptekben előírt spárga fajták helyettesíthetők bármelyik fajtával. Érdemes sokfélét kipróbálni, mert könnyen elkészíthető, ízletes ételeket készíthetünk általuk kevés időráfordítás mellett.

Ha nem használtuk fel, hűtőszekrényben nedves konyharuhába csavarva még néhány napig eltartható.

Spárga pucolás és főzés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom