Tartalomjegyzék
A fehér spárga hollandi mártással egy klasszikus spárgás étel, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni. Annál is inkább, mert a spárga rendkívül egészséges zöldség. Számos vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz, melyre a szervezetünknek – főleg a téli vitaminhiányos időszak után – szüksége van. A spárga szezonja éppen a tavaszi hónapoktól indul, de mivel nem tart sokáig, érdemes belőle minél többet fogyasztani. Vagy akár el is tenni télire, mivel remekül fagyasztható. Ugyanis a spárga rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, érdemes belőle tartani otthon, ha lehetőségünk van rá. Akik pedig kevésbé kedvelik jellegzetes íze miatt, azoknak érdemes a spárga fűszerezésével kísérletezni, mert különleges ízhatások érhetők el általuk.
Fehér spárga hollandi mártással – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg megtisztított fehér spárga
- 10 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál aprított petrezselyem
- 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé
- csipet cukor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- olívaolaj
A spárga elkészítése hollandi mártással lépésről – lépésre
- Először a sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
- Ezután a spárgát meg kell mosni, a keményebb végét le kell törni (ahol elroppan, onanntól friss) és vékonyan meg kell hámozni őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe kell fektetni a spárgasípokat és ízlés szerint sóval, borssal meg kell fűszerezni, az olajjal pedig meglocsolni.
- Ezután tegyük őket a sütőbe 20 percre.
- Addig készítsük el a hollandi mártást, amihez először a vajat olvasszuk fel.
- Majd egy nagyobb fazékban melegítsünk vizet.
- Közben egy kisebb lábosba üssük bele a tojások sárgáját, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a 3 evőkanálnyi vizet és a kevés cukrot, majd a melegedő víz felé rakva, óvatosan keverjük habbá. Figyeljünk rá, hogy ne rántottát csináljunk belőle.
- Addig keverjük ameddig be nem sűrűsödik majd vegyük le a tűzről.
- Ekkor keverjük hozzá a citromlevet és óvatosan csorgassuk hozzá a langyos, olvasztott vajat.
Az elkészült spárgát szedjük tányérokra és öntsük rá a hollandi mártást. Díszítésként megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel. Jó étvágyat hozzá! Természetesen zöld spárgából is készíthető.
Hollandi mártás alaprecept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1rga_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez