Tartalomjegyzék
A fehér spárga elkészítése kicsit máshogy történik, mint a zöld esetében. A spárga egyike azoknak a kiváltságos tavaszi csemegéknek, melyek megidézik az évszak frissességét és a természet változatos ízeit. A fehér spárga, különösen Európa egyes régióiban, a finom gasztronómiai élmények alapkövét képezi, amelyet különleges elkészítéssel és gondos odafigyeléssel lehet csak igazán kibontakoztatni. Bár egyáltalán nem bonyolult és fogyasztása is nagyon ajánlott a szezonban, hiszen rendkívül egészséges. Sokan ódzkodnak a spárgától, annak gyakori fás részei miatt. Azonban ettől nem kell megijedni és emiatt elkerülni sem érdemes azt a nagyon egészséges, mégis kalóriaszegény zöldséget.
Érdemes különbséget kell tenni a spárga fajták között. Ugyanis nem mindegy, hogy zöld vagy fehér spárga kerül-e feldolgozásra. Mivel jelentős különbség van a két féle spárga íze, tisztítása, feldolgozása, főzési ideje között is. Mielőtt egy spárgás étel elkészítésébe fogunk, mindenképpen nézzük meg, hogy milyen spárgát javasolnak az elkészítéséhez.
A spárga szezonja áprilistól indul és mivel nem tart túl hosszú ideig, érdemes belőle minél többet fogyasztani és akár fagyasztani is télire. Ugyanis a spárga – legyen fehér, zöld vagy akár lila – nagyon egészséges, mely számos vitamint-, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel pedig alacsony a kalória tartalma, akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, sőt létezik spárga diéta is.
Mire figyeljünk a spárga vásárlása során?
Érdemes a vásárlás során csak friss, zsenge zöldséget vásárolni. Ami már szottyadt, elvesztette a ruganyosságát, nedvesség tartalma csökkent, azt már ne vásároljuk meg. Ha a körmünket kicsit belemélyesztjük a hajtásokba, akkor, ha könnyedén belemegy, friss a zöldség.
Ha hazavittük javasolt mielőbbi feldolgozása, ugyanis hamar megromlik. Hűtőbe téve – nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába tekerve – egy-két napig még tárolható. Ha ennyi idő alatt nem tudjuk feldolgozni, inkább fagyasszuk le.
Fehér spárga tisztítása
A fehér spárgát mindig meg kell pucolni és a fás részeit el kell távolítani. Majd alaposan megmosni és aztán kerülhet feldolgozásra.
TIPP: A kevésbé zsenge részéit is érdemes megfőzni, ugyanis remek alaplé készülhet belőle, melyet felhasználhatunk rizottókhoz, krémlevesekhez, de akár szószokhoz, mártásokhoz is.
A zöld spárga nagy előnye, hogy nagy tisztítást nem igényel, ugyanis nem szükséges megpucolni. Elegendő, ha alaposan – többszöri váltóvízben – megmossuk és a friss részénél elroppantjuk. Ahol eltörik, addig friss. A fás szárvégeket viszont mindenképpen el kell távolítani, különben keserű lesz tőle az elkészített étel. Ezt a fajtát nyersen salátákba darabolva vagy reszelve is lehet fogyasztani.
A lila spárga tisztítása a zöld változatéval megegyező.
Fehér spárga elkészítése
Bármelyik fajtát vettük is, mindig érdemes néhány percig blansírozni, majd úgy készíteni el, akár egyszerűen kevés vajon megsütve. A fehér spárga főzési ideje hosszabb kb. 15-20 perc, a zöld esetében 8-10 perc is elegendő. Fontos, hogy ne főzzük, süssük túl sokáig, különben szétesik. Jellemzően sütni, grillezni szokták, de tésztás ételekhez, akár főzni is. Ajánlottabb kíméletes párolása – vajon párolva az igazi – mert úgy a szervezet számára hasznos ásványi anyagok, vitaminok is jobban benne maradnak. Remek akár önmagában hollandi mártással, de körete lehet húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.
Párolni, sütni, grillezni is nagyon egyszerű és nem időigényes, ráadásul a spárga fűszerezése során különböző ízhatásokat érhetünk el.
Fehér spárga elkészítése köretként
A fehér spárga tökéletes alapja lehet egy ínycsiklandozó tavaszi ételnek. Íme néhány ötlet a kreatív tálaláshoz és köretekhez:
- Vajas mártogatóssal: Klasszikus választás, amely kiemeli a spárga finom ízét. Egy kevés vaj, friss petrezselyem és citromlé együttesen még gazdagabbá teszi az élményt.
- Hollandi szósszal: A szósz krémes textúrája és gazdag íze tökéletesen kiegészíti a spárga semleges ízét. Egy kis reszelt citromhéj igazi frissességet kölcsönöz az egész ételnek.
- Prosciutto-ba göngyölve: Egy kis olasz stílusú twist, amely a spárgát egészen különlegessé teszi. A prosciutto csíkok finoman körbe ölelik a spárgát, így sütve igazi gasztronómiai élményt nyújt nemcsak a spárgát kedvelőknek.
- Grillezve és feta sajttal: A grillezett spárga intenzív ízeket kap, amelyeket a feta sajt tovább fokoz. Egy kevés olívaolajjal és friss bazsalikommal tálalva ez az étel egyszerre egyszerű, mégis elegáns.
A fehér spárga elkészítése köretként nem csupán egy étel, hanem egy igazi ízutazás is, amely minden falatban a tavaszi frissesség és az évszak legjavát hozza az asztalra. Bármilyen módot is válasszunk az elkészítésre, ez a finom csemege garantáltan magával ragadja az ízlelőbimbókat és emlékezetes gasztronómiai élményt nyújt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez