Tartalomjegyzék
A fagyasztott spárga elkészítése leginkább a spárga szezonon kívül kerül előtérbe. Ez a nagyon egészséges zöldség ugyanis csak április közepétől, június közepéig érhető el frissen. Érdemes ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. A spárga rendszeres fogyasztás mellett ugyanis nagyon jótékonyan hat a szervezetre.
Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.
Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.
Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.
A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.
Fagyasztott spárga
A spárga – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. A spárga esetében ez különösen igaz, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vásároljuk meg. Ugyanis a nedvességet vesztett zöldség már szálkás, fás, amit nem tudunk jól elkészíteni. A spárgát, ha nem használjuk fel azonnal, akkor nedves konyharuhába tekerve, függőlegesen állítva egy vízzel telt edényben – hűtőszekrényben tartva – még 2-3 napig eltárolható.
Ha nem használtuk fel, bátran fagyasszuk le. Ehhez először alaposan mossuk meg, a fehér spárgát pucoljuk is meg. Ha zöld spárgánk van, ami zsenge, friss, azt nem szükséges. A fás részeket távolítsuk el. Majd a kívánt méretre vágjuk fel őket a könnyebb kezelés miatt. Fagyasztani lehet nyersen, bezacskózva a kívánt mennyiséget, de lehet előtte blansírozni is.
Fagyasztott spárga felhasználása
A fagyasztott spárgát közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból. Nem szabad felengedni, hanem egy gyors vizes öblítést követően még fagyottan kell felhasználni. Elkészítése megegyezik a friss spárga elkészítésével. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen készülhet belőle leves, szószok, grillezett, rántott változat, hideg saláta vagy tésztás ételek egyaránt.
A spárgához jól harmonizáló fűszerek a fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring is. Remek körete húsételeknek, de önmagában is fogyasztható.
Fagyasztott élelmiszerek helyes kiolvasztása:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez