Tartalomjegyzék
A spárga számtalan módon elkészíthető, egyik ilyen módja a csőben sült spárga. Bár sokan idegenkednek ettől a nagyon egészséges zöldségtől, érdemes próbálkozni vele. A vásárlás során érdemes figyelni arra, hogy zsenge, friss zöldséget vegyünk. A főzés során pedig úgy tudjuk elérni, hogy ropogós maradjon a spárga, ha először 3-5 percig lobogó vízben főzzük, majd jéghideg vízbe szedjük át. Ebben kell tartani nagyjából 2 percig és garantáltan nem szottyos, hanem roppanós spárgákat kapunk végeredményül. Jó, ha tudjuk, hogy a fehér spárgát mindig meg is kell pucolni, a zöldet elég megmosni. A fás részeket, végeket le kell vágni róluk.
Egyszerű csőben sült spárga receptje
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg zsenge, friss spárga (zöld vagy fehér)
- 15 dkg szeletelt bacon szalonna
- 2 evőkanál liszt – fehér vagy teljes kiőrlésű
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 dl főzőtejszín
- 12-13 dkg mozzarella sajt – szeletelt
- fél citrom frissen facsart leve
- kevés cukor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A csőben sült spárga elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a spárgát alaposan mossuk meg, ha vannak fás részei azt vágjuk le.
- Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
- Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós, picit cukros, citromleves vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni.
- Ha kész (amikor már nem szálkás a vége) le kell szűrni róla főzőlevet, jeges vízbe tenni, majd 2 perc múlva kiszedni és szárazra törölni.
- Ezután a spárgákat baconba tekerjük (egyesével, vagy akár 3-4 spárgát összefogva) és egy tűzálló edénybe rakosgatjuk őket egymás mellé.
- A szobahőmérsékletű tejet és a tejszínt összekeverjük és félretesszük.
- Majd a vajat egy edénybe fel kell hevíteni és a lisztet meg kell pirítani benne úgy, hogy közben folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes tejet.
- Ezután sózzuk, borsozzuk és ízlés szerinti szerecsendióval is tovább fűszerezzük.
- Folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik.
- Ezzel a besamell mártással befedjük a sütőben lévő zöldségeket és rátesszük a szeletelt mozzarellát is.
- 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Csőben sült fehér spárga recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez