Csőben sült spárga

A spárga számtalan módon elkészíthető, egyik ilyen módja a csőben sült spárga. Bár sokan idegenkednek ettől a nagyon egészséges zöldségtől, érdemes próbálkozni vele. A vásárlás során érdemes figyelni arra, hogy zsenge, friss zöldséget vegyünk. A főzés során pedig úgy tudjuk elérni, hogy ropogós maradjon a spárga, ha először 3-5 percig lobogó vízben főzzük, majd jéghideg vízbe szedjük át. Ebben kell tartani nagyjából 2 percig és garantáltan nem szottyos, hanem roppanós spárgákat kapunk végeredményül.  Jó, ha tudjuk, hogy a fehér spárgát mindig meg is kell pucolni, a zöldet elég megmosni. A fás részeket, végeket le kell vágni róluk.

Egyszerű csőben sült spárga receptje

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg zsenge, friss spárga (zöld vagy fehér)
  • 15 dkg szeletelt bacon szalonna
  • 2 evőkanál liszt – fehér vagy teljes kiőrlésű
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 1 dl főzőtejszín
  • 12-13 dkg mozzarella sajt – szeletelt
  • fél citrom frissen facsart leve
  • kevés cukor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A csőben sült spárga elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a spárgát alaposan mossuk meg, ha vannak fás részei azt vágjuk le.
  2. Próbáljuk egyenletes hosszúságúra vágni őket a könnyebb kezelhetőség miatt.
  3. Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós, picit cukros, citromleves vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni.
  4. Ha kész (amikor már nem szálkás a vége) le kell szűrni róla főzőlevet, jeges vízbe tenni, majd 2 perc múlva kiszedni és szárazra törölni.
  5. Ezután a spárgákat baconba tekerjük (egyesével, vagy akár 3-4 spárgát összefogva) és egy tűzálló edénybe rakosgatjuk őket egymás mellé.
  6. A szobahőmérsékletű tejet és a tejszínt összekeverjük és félretesszük.
  7. Majd a vajat egy edénybe fel kell hevíteni és a lisztet meg kell pirítani benne úgy, hogy közben folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes tejet.
  8. Ezután sózzuk, borsozzuk és ízlés szerinti szerecsendióval is tovább fűszerezzük.
  9. Folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik.
  10. Ezzel a besamell mártással befedjük a sütőben lévő zöldségeket és rátesszük a szeletelt mozzarellát is.
  11. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Csőben sült fehér spárga recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom