Brokkolikrémleves spárgával

A brokkolikrémleves spárgával, pirított mandulával igazi ízkülönlegesség, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni. A brokkolikrémleves egyébként is remek választás a brokkoli szezonban. Amit fűszerezésével, gazdagításával még különlegesebbé tehetünk. Ráadásul a brokkoli és a spárga is nagyon egészséges. Hiszen mindkettő számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Mivel pedig a kalória tartalmuk sem magas, remek kiegészítői lehetnek a fogyókúrás, diétás étrendeknek egyaránt. Emiatt is érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük.  

Brokkolikrémleves spárgával, pirított mandulával – recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg brokkoli
  • 1 csomag fehér spárga
  • 20 dkg burgonya
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 liter alaplé
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

A spárgás brokkolikrémleves elkészítési lépései:

  1. A brokkolit szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
  2. Majd folyó víznél is öblítsük át, és szűrjük le.
  3. Közben a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
  4. A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
  5. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  6. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett, felkockázott burgonyát és a brokkoli rózsákat is.
  7. Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
  8. Beleszórjuk a szódabikarbónát, hogy a zöldség színét megtartsa.
  9. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.
  10. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
  11. Amíg a leves fő, a spárga szárvégeket letörjük, a spárgasípot meghámozzuk, majd megmossuk és feldaraboljuk.
  12. Egy evőkanál olajat és egy evőkanálnyi vajat összeolvasztunk és kb. öt perc alatt – folyamatosan rázogatva – a spárgasípokat megsütjük rajta.
  13. Sózzuk, borsozzuk és a citromlével meglocsoljuk.  (Ha szükséges önthetünk alá 1-2 evőkanál vizet is.)
  14. Száraz serpenyőben megpirítjuk a mandula szeleteket.
  15. Ha a leves elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  16. Majd hozzáadjuk a sült spárgát, és ha szükséges még fűszerezzük.

Tálaláskor megszórjuk a pirított mandula szeletekkel.  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom