Tartalomjegyzék
A brokkolikrémleves spárgával, pirított mandulával igazi ízkülönlegesség, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni. A brokkolikrémleves egyébként is remek választás a brokkoli szezonban. Amit fűszerezésével, gazdagításával még különlegesebbé tehetünk. Ráadásul a brokkoli és a spárga is nagyon egészséges. Hiszen mindkettő számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Mivel pedig a kalória tartalmuk sem magas, remek kiegészítői lehetnek a fogyókúrás, diétás étrendeknek egyaránt. Emiatt is érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük.
Brokkolikrémleves spárgával, pirított mandulával – recept
Hozzávalók:
- 80 dkg brokkoli
- 1 csomag fehér spárga
- 20 dkg burgonya
- 1 evőkanál vaj
- 4 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg szeletelt mandula
- fél citrom frissen facsart leve
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 liter alaplé
- fél teáskanál szódabikarbóna
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
A spárgás brokkolikrémleves elkészítési lépései:
- A brokkolit szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
- Majd folyó víznél is öblítsük át, és szűrjük le.
- Közben a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett, felkockázott burgonyát és a brokkoli rózsákat is.
- Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
- Beleszórjuk a szódabikarbónát, hogy a zöldség színét megtartsa.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
- Amíg a leves fő, a spárga szárvégeket letörjük, a spárgasípot meghámozzuk, majd megmossuk és feldaraboljuk.
- Egy evőkanál olajat és egy evőkanálnyi vajat összeolvasztunk és kb. öt perc alatt – folyamatosan rázogatva – a spárgasípokat megsütjük rajta.
- Sózzuk, borsozzuk és a citromlével meglocsoljuk. (Ha szükséges önthetünk alá 1-2 evőkanál vizet is.)
- Száraz serpenyőben megpirítjuk a mandula szeleteket.
- Ha a leves elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Majd hozzáadjuk a sült spárgát, és ha szükséges még fűszerezzük.
Tálaláskor megszórjuk a pirított mandula szeletekkel. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
Vissza a kategória cikkeihez