Baconba tekert spárga

A baconba tekert spárga a spárga készítésének egyik legegyszerűbb módja. Ez a zöldség nem olyan ismert, mint az egyéb zöldségek cékla, sütőtök stb. – és sokan idegenkednek is tőle. Tartanak attól, hogy nem tudják jól elkészíteni, emiatt pedig rágós és ehetetlen lesz. Érdemes roppanós, friss zöldséget vásárolni, ami nem fonnyadt, hanem lédús. Ennél az ételnél, ha roppanósabban szeretnénk a spárgát, nyersen dolgozzunk vele, ha puhábban szeretjük, akkor érdemes kicsit előfőzni. Ehhez forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni. Hollandi mártással az igazi!

Egyszerű baconba tekert spárga receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg spárga
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg bacon
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • olaj

Hozzávalók a hollandi mártáshoz:

  • 20 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 teáskanál frissen facsart citrom leve
  • 3 evőkanál víz
  • só – ízlés szerint
  • fehérbors – ízlés szerint

A baconba tekert spárga elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a spárgát alaposan meg kell mosni, ha vannak fás részei azt le kell vágni.
  2. Ha előfőzzük, akkor forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 3-5 percig főzni.
  3. Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet, szárazra törölni.
  4. Majd egyenként, vagy 3-4 spárgát összefogva, körbe kell tekerni őket a baconnel.
  5. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Majd tűzálló tálba vagy tepsibe sorakoztatva őket meg kell locsolni kevés olajjal vagy olvasztott vajjal és már mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe.
  7. Néhányszor érdemes átforgatni, hogy minden oldala átsüljön.
  8. 15-20 perc alatt ropogósra, készre sül.
  9. Amíg sül elkészíthetjük a mártást hozzá. Ehhez először a tojások sárgáját egy hőálló edényben habosra kell kavarni.
  10. Majd vízgőz felett kis lángon addig kell kavargatni, amíg be nem sűrűsödik.
  11. Folyamatos keverés mellett több részletben kell hozzá adagolni a vajat, majd ízesíteni sóval, borssal és a frissen facsart citrom levével.
  12. Mire elkészül a spárgák is megsülnek.

Ha fehér spárgát használunk, azt mindig meg is kell pucolni, a zöldet elég megmosni. Ha vannak fás részeik, azt mindegyikről el kell távolítani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez